Valikko

Keuhkotautiparantolasta kuntoutuksen ja erityisopetuksen asiantuntijaksi

Vuosittain tuhannet kävijät ovat kiinnostuneet Kiipulan historiasta. Nyt tätä perinnettä – faktoja, kertomuksia ja ihmiskohtaloita – tuodaan näkyville Hämeen Heimoliiton projektituella. Tuki käytetään siten, että historiallisesti tärkeiden kohteiden viereen pystytetään Kiipulan menneisyydestä kertovia opastauluja. Jokaisessa taulussa on myös kännykkälinkki laajempaan kuvaukseen.

Kiipula tunnettiin rusthollitilana jo 1600-luvulla. Viimeisin vaihe Kiipulan kehityksessä alkoi toisen maailmansodan jälkeen, kun perustettiin Kiipulan Kultatähkän säätiö. Alkuperäinen tarkoitus oli toimia keuhkotuberkuloosin sairastaneiden toipilaskotina. Kymmenessä vuodessa lääkityksen ja hoidon kehitys teki kuitenkin toipilaskotityön tarpeettomaksi.

1950-luvun puolivälissä Kiipulassa käynnistyi ammatillinen erityisopetus ja 1970 sen kylkeen asettui luontevasti kuntoutus. Näillä eväillä Kiipulan toiminta on jatkunut näihin päiviin – samoilla teemoilla ja kuitenkin ajan mittaan täysin uudistuen.

Kiipulan pitkään historiaan mahtuu  paljon kiinnostavia ihmisiä, tapahtumia ja asioita. Kultatähkän toipilaskodin perinnölle on noussut 500 ihmistä työllistävä erityisopetuksen ja kuntoutuksen yritys. Monella paikkakunnalla toimivan säätiön sydän ja perustarina on kuitenkin ankkurissa Kiipulan maatilan pelloissa, metsissä ja eri aikakausien rakennuksissa.

Viimeisten muutaman vuoden aikana Kiipulasta on muodostunut myös merkittävä tapahtumien ja kokousten järjestämisen paikka. Oman perinteisen toiminnan ohella Kiipulan arkea värittävät monien järjestöjen, seurakuntien ja kunnallisten toimijoiden vierailut. Kiipulan tontille on myös nousemassa lastenkoti ja yhdessä koulutukselta vapautuneessa rakennuksessa koulutetaan poliisikoiriakin.

Hämeen Heimoliiton tuella pystytettävien opastaulujen tekstit ja kohteet valitaan talven mittaan ja kyltit pystytetään keväällä 2021. Työn tuloksena Kiipulassa kävijä voi vaeltaa Historiapolulla Kiipulan maatilan maisemista tuberkuloosityön kautta erityisopetuksen ja kuntoutuksen kehittymisen tielle. Toki kylteissä viitataan myös siihen historiaan, joka vielä on tekemättä ja kokematta, ja jota tulevaisuudeksikin sanotaan.

Vanha mustavalkoinen valokuva, jossa keittiön emäntä hämmentää kattilaa tuvassa.

Lisätietoa
kehitysjohtaja Petteri Ora
puh. 050 3003 764