Valikko

– Kiipulan ammattiopisto on itselleni juuri oikea paikka, toteaa kokiksi opiskeleva 18-vuotias Roope.

Roope opiskelee Hämeenlinnassa ensimmäistä vuotta ravintola- ja catering-alan perustutkintoa. Ala kiehtoi häntä jo lapsena. Toisaalta television kokkiohjelmat inspiroivat nuorta miestä hakemaan opiskelemaan kokiksi.

– Olen sosiaalinen ja tykkään olla ihmisten kanssa. Uskon myös, että kokkeja tarvitaan jatkossakin, Roope kertoo.

Opiskelut sujuvat ensimmäisen vuoden opiskelijalla jo rutiinilla, mutta apua hän kuitenkin tarvitsee välillä keskittymiseensä.

– Saan apua opiskeluuni sitä tarvitessani. Opettajat ovat tosi mukavia. Kiipulaan tulo oli minulle juuri oikea valinta, Roope hymyilee.

Kokiksi opiskelee Hämeenlinnan toimipaikassa noin 20 nuorta. Ryhmä on dynaaminen – valmistuminen tapahtuu oman aikataulun mukaan ja opiskelun voi aloittaa pitkin vuotta, kun paikkoja avautuu.

– Opetuskeittiössä hyörii tällä hetkelläkin kaikkien vuosiluokkien opiskelijoita yhdessä. Osa on toki työssäoppimassa, kertoo Kiipulan ammattiopiston erityisopettaja Marja Savolainen.

Savolaisen mukaan kokiksi oppii parhaiten tekemällä ja työssä oppien.

– Tämä on käsityöläisammatti. Käytännön ammattina tämä sopii hyvin myös erityistä tukea tarvitseville opiskelijoille, Savolainen toteaa.

Keittiöpäivät ovat Roopenkin mukaan parhaita opiskelussa. Toiveena on, että hän pääsisi opettelemaan japanilaisen ruoan tekoa ja vaikkapa ramen-keiton tekemistä.

– Teemme suunnilleen kahdesti viikossa ruokaa ja olemme jo nyt tehneet laidasta laitaan erilaisia ruokia. Olen oppinut paljon uutta, hän kertoo.

Opetuskeittiö, jossa näkyy kuusi opiskeiljaa mustissa keittiövaatteissa.
Opetuskeittiössä valmistuu useita ruokia ja leivonnaisia samaan aikaan. Kiipulan ammattiopistossa kokiksi voi opiskella myös Kouvolassa.

Kavereita ja yhdessäoloa

Roopen tavoin ensimmäistä vuottaan Kiipulassa opiskelevan Venlan tie kokkiopiskelijaksi alkoi Kiipulan ammattiopistossa Lahdessa. Vuoden kestävässä ammatilliseen koulutukseen valmentavassa VALMA-koulutuksessa Venla sai tietoa erilaisista ammateista ja koulutusvaihtoehdoista.

– Kävin opiskeluvuoden aikana koulutuskokeilussa täällä Hämeenlinnassa ja tykkäsin alasta. Kiipula oli kevään haussa itselläni ykkösvaihtoehtona ja pääsinkin Hämeenlinnaan opiskelemaan. Tykkään opiskella Kiipulassa. Täällä on hyvä henkilökunta ja hyvät kaverit, 17-vuotias Venla kertoo.

Ravintola-alalle hän päätti hakea, koska pitää ruoan tekemisestä.

– Vähän jännitti ekana päivänä tulla kouluun, mutta nyt kaikki tuntuu tosi hyvältä. Olen halunnut jo jonkin aikaa kokiksi tai tarjoilijaksi, Venla hymyilee.

Sekä Venla että Roope asuvat Hämeenlinnassa Kiipulan opiskelijatalossa. Viikonlopuiksi he matkustavat kotiin perheidensä luokse, mutta arkipäivät rullaavat mainiosti asuntolassa.

– Asuminen opiskelijatalossa on kivaa. Siellä on paljon kavereita ja iltaisin juttuseuraa, kokkiopiskelijat summaavat.

Mustissa kokkivaatteissa oleva opiskelija Venla pitää kädessään pellillistä valmiita mokkapaloja opetuskeittiössä. Hän hymyilee leveästi.
Venla pääsi ensimmäistä kertaa valmistamaan mokkapaloja keittiöpäivän aikana.

Suunnittelua ja aikataulutusta

Opettaja Marja Savolaisen mukaan ravintola-ala on tulevaisuuden ala.

– Maailmassa riittää aina nälkäisiä ja janoisia ihmisiä. Tällä hetkellä on myös valtava pula keittiötyöntekijöistä, Savolainen toteaa.

Hän kannustaakin nuoria lähtemään alalle.

– Täällä pääsee konkreettisesti näkemään työnsä tulokset ja kättensä jäljen. Lisäksi pääsee nauttimaan oman työnsä tuloksista, hän hymyilee.

Kiipulan kokkiopiskelijat on otettu ilolla vastaan erilaisissa työharjoittelupaikoissa. Ensimmäisen ja toisen vuoden opiskelijat harjoittelevat yleensä Hämeenlinnassa, kolmannen vuoden opiskelijat puolestaan kotipaikkakunnilla.

– Suurin osa harjoittelee joko kouluruokaloissa tai henkilöstöravintoloissa. Lounasruokien valmistaminen onkin tutkinnon isoin osa.

Savolaisen mukaan kaikki valmistuvat kokiksi, mutta osa työllistyy ensin keittiön avustaviin tehtäviin.

– Osa taas työllistyy pienempiin paikkoihin kuten jakelukeittiöihin, joissa ruoka tulee valmiina ja työnkuva on hieman helpompaa.

Kokin ammatti on vastuullista ja suunnittelua vaativaa työtä. Monta asiaa pitää pystyä tekemään yhtä aikaa, joten aikatauluttaminen on tärkeää. Myös fyysisyyttä ja hyvää kuntoa tarvitaan, jotta työtä jaksaa tehdä.

– Alalla pärjää myös, kun on asiakaspalveluhenkinen ja tykkää olla ihmisten kanssa, Marja Savolainen summaa.

Kädet taittelevat joulutorttuja.
Myös leipominen on osa opiskelua. Joulun alla valmistuu tietysti joulutorttuja ja pipareita.

Pääkuvassa: Roopen suosikkipäiviä koulussa ovat keittiöpäivät. Tänään hänen vastuullaan on jauhelihakastikkeen teko ja pastan keitto. Opettaja Marja Savolainen ohjaa taustalla ja maustaa ruokaa.


Teksti: Ulla Harju
Kuvat: Karin Pasila