Valikko

Julia Huttusen ja Tuomas Vainion opinnot Kiipulan ammattiopiston työhön ja itsenäiseen elämään valmentavassa TELMA-koulutuksessa ovat olleet menestyksekkäät. Heidän tarinansa heijastavat opintojen aikana saavutettuja henkilökohtaisia ja ammatillisia kehitysaskeleita sekä heidän kokemuksiaan Kiipulan tarjoamasta tuesta ja yhteisöstä.

Tuomas ja Julia hakeutuivat TELMA-koulutukseen peruskoulun jälkeen. Tuomaksen opiskelupaikan valinnan sinetöi Kiipulassa opiskelleen kaverin antamat suositukset. Edelleen kolmen vuoden opiskelun jälkeen hän on erittäin tyytyväinen tekemäänsä valintaan.

– Kiipula on antanut paljon eväitä elämään ja tulevaisuuteen, Tuomas hymyilee.

Ennen opintojen aloitusta Juliaa jännitti kovasti.

– Muistan että aluksi minua jännitti todella paljon se, että minkälaisia tyyppejä täällä työskentelee ja opiskelee. Ajan kanssa huoli uusista ihmisistä väistyi ja opettajat, avustajat ja luokkakaverit ovat osoittautuneet erittäin mukaviksi, Julia summaa.

Opintojen aikana Julian ja Tuomaksen itseluottamus on kasvanut. He ovat päässeet opettelemaan sosiaalista kanssakäymistä, käsittelemään työelämään liittyviä asioita ja ratkomaan arkipäivän pulmia.

– Täällä on opeteltu monenlaisia asioita. Olen itse muun muassa työstänyt totuuden puhumista ja oikean ja väärän erottamista, Tuomas kertoo.

Kouvolassa TELMA-opiskelijat pääsevät harjoittelemaan kahvilatyöskentelyä Cafe Kiipulassa.

Käytännön opiskelua

Ohjaaja Satu Huovisen mukaan TELMA-opinnoissa harjoitellaan muun muassa opiskelijan itsetuntemuksen ja sosiaalisten taitojen kehittämistä sekä arki- ja työelämätaitoja.

– Me täällä TELMAssa opettelemme asioita käytännön kautta. Opiskelijat ovat saaneet opetella arkisia taitoja kuten kaupassa asiointia. Siellä tulee väistämättä kehitettyä omia yhteiskuntataitoja, opittua yleisiä toimintatapoja, treenattua matematiikkaa ja tietysti samalla valmentaudutaan itsenäiseen elämiseen, Satu Huovinen listaa.

Huovinen kertoo, että kolmessa vuodessa opiskelijat kokevat suuren muutoksen.

– Opiskelijoistamme tulee ennakkoluulottomia ja rohkeita nuoria. Tuomas ja Julia ovat tästä loistava esimerkki, Huovinen hymyilee.

Tuomas ja Julia ovat kokeneet Kouvolan toimipaikan turvalliseksi ja vastaanottavaiseksi ympäristöksi, jossa saa olla oma itsensä. Tuomas toteaa Kiipulan henkilökunnan olevan huomioivampaa ja mukavampaa kuin aiemmissa hänen käymissään kouluissa.

– Kiipulassa on todella rauhallista, eikä luokissa tai käytävillä ole ylimääräistä meteliä tai riehumista, Julia puolestaan lisää.

Kolmen vuoden aikana opiskelijoille on kertynyt mukavia muistoja omien TELMA-ryhmien retkistä. Tuomas muistelee lämmöllä retkeä Kotkassa sijaitsevaan Vellamo-museoon, ja Julia nimeää suosikikseen retken Repoveden kansallispuistoon. Opintojen aikana he ovat saaneet jännittäviä ja ikimuistoisia elämänkokemuksia.

Julia on pitänyt kovasti hänelle TELMA-opintojen aikana avautuneista työharjoittelumahdollisuuksista.

Kasvu itsenäisiksi nuoriksi

Kiipulan ammattiopisto tekee Kouvolan alueella tiivistä yhteistyötä paikallisten työllisyyspalveluiden ja yritysten kanssa. Toimiva työelämäyhteistyö palvelee opiskelijoita parhaalla mahdollisella tavalla.

– Opiskelijoille pyritään yhdessä löytämään paikka, jossa he voivat jatkaa valmistumisensa jälkeen. Jos opintojen aikana opiskelijalle löytyy mieluisa täsmätyö, kyseinen työpaikka pyritään järjestämään ja täällä valmistaudutaan yhdessä työelämään siirtymiseen, ohjaaja Satu Huovinen kertoo.

Tuomas ja Julia ovat opinnoissaan pohtineet tulevaisuuden ja työllistymisen kannalta omia tavoitteitaan, toiveitaan ja unelmiaan. He ovat molemmat päässeet tutustumaan erilaisiin päivä- ja työtoimintakeskuksiin. Tutustumiset ovat auttaneet nuoria hahmottamaan omia toiveitaan ja antanut heille mahdollisuuden vaikuttaa siihen, mihin he haluavat siirtyä opintojensa jälkeen.

– Meillä on täällä Kouvolan TELMAssa tarkoitus löytää jokaiselle opiskelijalle sellainen paikka, jossa he viihtyvät ja jossa he haluavat oikeasti työskennellä, Huovinen toteaa.

Valmistumisen jälkeen Julia aloittaa työskentelyn toimintakeskus Kuntolassa, jossa hän pääsee hyödyntämään kädentaitojaan.

Julia sai lisäksi mahdollisuuden työskennellä unelmiensa työpaikassa, kaupassa, hänelle järjestetyn kahden viikon pituisen työelämäjakson aikana. Julian pitkäaikainen haave toteutui yritysyhteistyön ansiosta.

– Työelämäjaksot eivät aina ole optimaalisia tai palvele tarkoitustaan pidemmällä tähtäimellä, mutta haluamme silti tarjota opiskelijoille mahdollisuuden toteuttaa unelmiaan, Satu Huovinen kertoo.

Tuomas puolestaan kertoo, että saapuessaan Kiipulaan hän ei tiennyt mitä haluaa elämältään. Vähitellen omat haaveet ovat selkeytyneet ja tulevaisuus on alkanut hahmottumaan.

– Valmistumisen jälkeen aloitan Anjalan työtoimintakeskus Vapriikissa, se paikka tuntui itselle juuri sopivalta, Tuomas kertoo hymyillen.

Kiipulan tarjoama tuki ja opetus on auttanut Tuomasta ja Juliaa kehittymään itsenäisiksi nuoriksi aikuisiksi. He ovat kehittäneet itsetuntemustaan, sosiaalisia taitojaan ja saaneet arvokkaita elämänkokemuksia ja eväitä työelämään. Tuomas ja Julia ovat onnistuneet löytämään omat vahvuutensa ja tulevaisuuden suuntansa TELMA-opintojen aikana. Nyt he ovat valmiita astumaan seuraavaan vaiheeseen elämässään.

– Vaikka me ollaankin monella tavalla erikoisia, silti elämässä voi saavuttaa monenlaisia asioita ja me kyllä pärjätään, Tuomas katsoo hymyillen Juliaa.


Teksti ja kuvat: Olga Siikaluoma