Valikko

Taitaja2023 Espoo -tapahtumassa on vietetty tällä viikolla tiiviitä kisapäiviä, kun kilpailijat ovat mitelleet ammattitaidon Suomen mestaruuksista. Kiipulan ammattiopiston logistiikan opiskelija Eelis Vierula osallistui ensimmäistä kertaa kisoihin. Logistiikan kilpailutehtävään kuului toisena kisapäivänä muun muassa tavaroiden keräily, niiden pakkaaminen, rahtikirjan täyttö sekä tavaran lähettäminen. Tehtävä suoritettiin oikeassa ympäristössä, Wurthin myymälässä Espoon Muuralassa.

– Keräily meni hyvin, löysin tavarat nopeasti, ei tarvinnut mennä ympäri myymälää, Eelis totesi heti kilpailusuorituksen jälkeen.

– Se jäi harmittamaan, että olisin voinut ottaa pakattavia tavaroita varten heti alkuun isomman pakkauslaatikon. Aikaa meni siihen, että kasasin pienemmän laatikon turhaan, Eelis harmittelee.

Eeliksellä riitti aika kuitenkin hienosti itse tehtävän tekoon. Tuomarit kiittelivätkin nuorta miestä siitä, että hän hahmotti myymälän lay outin nopeasti, eikä rallia ympäri liikettä tullut.

Fiilikset kisan jälkeen olivat helpottuneet.

– Fiilis on erittäin hyvä. Tulen muistamaan kisat hyvällä tulevaisuudessa, Eelis toteaa.

– Tuloksella ei ole edes niin paljoa väliä. Kokemuksena tämä on ollut todella upea! Eelis summaa.

Eelis Vierula oli kisasuoritusten jälkeen tyytyväinen omaan suoritukseensa.

Tehtäviä oikeassa ympäristössä

Jos toisen päivän kisatehtäviä tehtiin myymälässä, oli ensimmäisen päivän tehtävä varastolla Logitri Oy:ssä Tuusulassa. Siellä kilpailuun kuului muun muassa tavaran vastaanotto rahdinkuljettajalta ja oikeiden tavaroiden etsiminen rekasta, vastaanotetun tavaran kunnon tarkastaminen sekä hyllyttäminen oikeille lavapaikoikoille.

– Tavarat otettiin rekasta lavansiirtovaunulla. Hienosti meni sekin, mutta en huomannut tehdä varaumaa rikkoutuneesta tavarasta. Se harmitti, Eelis toteaa.

Lisäksi kilpailijoiden piti erotella erilaisia lavoja ja siirtää ne oikeisiin paikkoihin. Eurolavoista piti tehdä 15 lavan pino ja etsiä sille tyhjä lavapaikka. Lisäksi rikkoutuneet lavat eroteltiin omalle paikalleen. Työtä tehtiin työntömastotrukilla.

– En ollut ajanut sellaista kuin kaksi kertaa aiemmin, mutta hyvin sekin meni, Eelis kertoo.

Janakkalan toimipaikassa ensimmäistä vuotta opiskeleva Eelis on jo päässyt tekemään töitä oikeassa ympäristössä, kun hän on tehnyt koulutussopimuksella töitä Hämeenlinnan K-Raudassa. Pian työt jatkuvat oppisopimuksella samassa paikassa. Kysyttäessä, onko logistiikka itselle oikea ala, on vastus selkeä.

– Tää on mun juttu! Eelis hymyilee varmasti.

Eelis tuli ensimmäisissä Taitaja-kisoissaan hienosti neljännelle sijalle.


Taitaja-kilpailussa ammattiin opiskelevat nuoret kilpailevat SM-mitaleista ammatillisiin perustutkintoihin perustuvissa lajeissa. Kilpailussa osa lajeista on erityistä tukea tarvitseville osaajille tarkoitettuja TaitajaPLUS-lajeja, joihin myös Kiipulan ammattiopiston opiskelijat osallistuvat. Taitaja-finaalissa kilpailee kussakin lajissa kahdeksan kilpailijaa, jotka ovat valikoituneet jatkoon semifinaalien kautta. Taitaja 2023 -kilpailut käydään Espoossa.

Teksti ja kuvat: Ulla Harju