Valikko

Ulkona keli ei helli kulkijaa loskan ulottuessa nilkkoihin asti ja aamun ollessa hämyisä kosteudesta. Aurinkokin torkkuu vielä pilvien takana. Tulevilla kokeilla on päivä kuitenkin alkamassa normaaliin tapaan. Opettaja Laura Aro käy läpi päivän alustavaa työjärjestystä. Samalla oppilaiden kanssa ideoidaan venäläistyylistä kattausta keskustelun soljuessa venäläisen ruokakulttuurin eri puoliin.  

Opettaja Laura Aro esittelee valkotaululta ruokia, jotka päivän aikana valmistetaan. Etualalla istuvat kokkioppilaat kuuntelevat.
Aamu alkaa työnjaolla, Laura Aro esittelee päivän ruokalistaa ja kokkioppilaat Roope ja Jami kuuntelevat.

Jos en olisi paikalla, en huomaisi mitään muuta normaalista poikkeavaa aamuisessa tehtävien jaossa kuin sen, että Aro muistuttaa opiskelijoita suorittamaan osan töistä eri työpisteellä, jotta heidät saadaan näkymään myös kameralle. Kiipulan ammattiopistossa on alkamassa kauden viimeinen etäesittelypäivä ja kaikki näyttää menevän rutiinilla. 

– Emme ole koskaan katsoneet muiden etäesittelyjä, koska opetamme ja neuvomme oppilaita tässä samalla normaalisti. Emme tiedä yhtään, miten muut tämän tekevät, Laura Aro nauraa.  

Opettaja Laura Aro valmistaa yhdessä opiskelijan kanssa taikinapohjia piirakoihin.
Opastusta ja neuvoja riittää, aina on uutta opittavaa. Laura Aro ja kokkiopiskelija Milla valmistavat taikinapohjaa.

Tämän vuoden etäesittelypäivissä kokeilla on ollut tapana tuoda tietokone keittiöön ja antaa kameran pääasiassa kuvata sitä, mitä keittiössä tapahtuu. Oppilaat valmistavat ruokaa taustalla ja samalla yksi opettajista kertoo alasta. Tämän jälkeen kuulijat ovat saaneet esittää vapaamuotoisesti kysymyksiä. Sitäkin on kokeiltu, että myös opiskelijat vastaavat kysymyksiin ja kertovat omista kokemuksistaan. 

– Tämä on kuin live-lähetys. Minulle tulee mieleen myös radiolähetys – ensin kerrotaan ja sitten joku kysyy jotain ja sitten keskustellaan, Aro kuvailee. 

– Huomattavasti helpompia nämä etäesittelypäivät ovat kuin aiemmat esittelypäivät. Aiemmin täältä lähdettiin kuljettamaan ihmisiä ja tavaroita Janakkalaan esittelypäiville. Toisaalta se oli tavallaan antoisampaa, kun pääsimme kasvokkain tapaamaan ihmisiä ja juttelemaan. Toisaalta siinä meni matkaan lähteneeltä ryhmältä ihan koko päivä, erityisopettaja Marja Savolainen lisää. 

Opettaja Marja Savolainen esittelee blinien taikinan valmistamista.
Erityisopettaja Marja Savolainen valmistelee blinien taikinaa.

Tiistaiaamuna paikalla on vain kolme kokkia muiden ollessa työharjoitteluissa tai -kokeiluissa ympäri kaupunkia. Lähtökohtaisesti kuitenkin opiskelijoita on kaksi yhdentoista hengen ryhmää. Paikalla olevat kokkikoululaiset eivät ole aivan jokaiseen jo järjestettyyn etäesittelypäivään osallistuneet, mutta selkeästi kaikki ovat jo tottuneet järjestelyyn. Yksi oppilaista on itsekin saanut ensimmäisen kosketuksen ravintola- ja cateringalaan etäesittelyn kautta. 

Sumea kuva jossa opettajat ja oppilaat työskentelevät keittiössä.
Keittiössä totutaan kiireeseenkin.

– Opiskelijat menevät jo ensimmäisen syksyn lopulla työpaikoille oppimaan vähän vaiheittain. Katsomme opiskelijan omaa tilannetta, sitä millaiseksi hän kokee oman tasonsa ja onko hän omasta mielestään jo valmis menemään työpaikalle oppimaan, Laura Aro kertoo. 

Aro jatkaa, että opiskelija ja ohjaaja käyvät ensin tutustumassa yhteisesti harjoittelupaikkaan. 

– Kun työjakso alkaa, ohjaaja voi olla mukana, joten opiskelija on aluksi kentällä yhdessä tutun ja turvallisen ihmisen kanssa, Laura Aro avaakin etäesittelyssä koulun käytäntöjä kuulijajoukolle. 

Opettaja Laura Aro pitää etäesittelyä tietokoneella, taustalla oppilaat kokkaavat.
Välillä etäesittelyissäkin päästään kohtaamaan ihmisiä.

Aiempiin esittelyihin verrattuna linjoille kuuntelemaan on kerääntynyt melko pieni määrä ihmisiä. Poikkeuksellisesti kuulijajoukosta nousee kuitenkin esiin paljon kysymyksiä, ja esittely vaihtuu luontevaksi keskusteluksi. Saattaa olla, että harvinaisen pienestä kuuntelijajoukosta oli jopa hyötyä.  

– Toivoisin, että etäyhteyksien päästä kysyttäisiin enemmänkin jotain. Keskustelu veisi tätä juttua eteenpäin paremmin. Esittelyyn varattu aika, 25 minuuttia, on melko lyhyt eikä siinä hirveästi ehdi käydä asioita läpi, Marja Savolainen kertoo ennen esittelyiden alkua. 

Eikä ehdikään, esittelyyn varattu aika menee umpeen Laura Aron jäädessä vielä jatkamaan juttelua muutamien linjoille jääneiden kanssa kokkaamisen kolkkeen pauhatessa taustalla ja jalkojen kiirehtiessä työpisteeltä toiselle.  

Valmiita ruokia pöydällä, joista sipulipiirakan palaa leikataan lautaselle.
Uunista ulos ja lautaselle.

Pian Arokin lopettelee tietokoneella ja ruuat pääsevät uuniin; lohi- ja sipulipiirakat sekä Coulibiac, joka sekin on piirasmainen ja herkullinen. Blinit paistuvat, sienisalaattiin lisätään smetanaa ja lounasaika odottaa. Etäesittelyn taustalla kokkiopiskelijat ovat valmistaneet niin itselleen kuin myös paikalla olevalle henkilökunnalle lounaan. Ja se ruoka… se oli aivan ihanaa. 

Tietoja 

Tämän vuoden etäesittelypäivät kokosivat yhteensä 1800 kävijää tietokoneiden näyttöjen äärelle.  

Suurin kävijämäärä etäesittelyissä on toistaiseksi ollut 550 henkeä. Aiemmin Janakkalassa järjestetyt live-esittelypäivät keräsivät noin 40–150 henkeä tutustumaan koulutustarjontaan.  

Teksti ja kuvat Ottopekka Wiik