Valikko

Kiipulan ammattiopistossa työskentelee yli 110 avustajaa. Yksi heistä on Janne Ranta, joka työskentelee henkilökohtaisena avustajana työhön ja itsenäiseen elämään valmentavassa TELMA-koulutuksessa  Janakkalan toimipaikassa.  

Ranta on työskennellyt avustajana vuodesta 2016 lähtien. Toimenkuva on ollut monipuolinen ja vaihteleva.  

– Henkilökohtainen avustaja toimii avustajana nimetylle opiskelijalle, joten työtehtävät määräytyvät pitkälti hänen tarpeidensa mukaan. Jos avustettava on pyörätuolissa, on toimenkuvassa enemmän nostelua ja fyysistä avustamista, kertoo Ranta tehtävistään. 

Jotkut opiskelijat pärjäävät itsenäisemmin ja kaipaavat lähinnä ohjausta. Osa opiskelijoista kaipaa apua pesulla käymisessä, kun toiset pystyvät itse huolehtimaan hygieniastaan. 

– Tällä hetkellä olen avustajana sokealle opiskelijalle Laurille, joka kaipaa apua liikkumisessa ulkona ja muun muassa tavaroiden etsimisessä, jatkaa Ranta tämänhetkisestä toimenkuvastaan. 

Jannesta sanottua:
”Toiminnan mies, jolla on hyvät kädentaidot ja loistava huumorintaju. Tykkäsin tehdä yhteistyötä hänen kanssaan. Luotettava tapaus kerta kaikkiaan!” 

Avustaja ohjaa sokeaa opiskelijaa ulkona.
Janne Ranta avustaa Lauria liikkumaan Kiipulan alueella.

Tavallinen työpäivä – onko sellaista? 

Janne Rannan työpäivä alkaa aamuseitsemältä. Avustajan päivän ensimmäinen tehtävä on opiskelijan herättäminen.  

– Välillä saa maanitella oikein kunnolla, jos opiskelijaa vielä nukuttaisi. Aamutoimien jälkeen käymme Rusthollissa aamupalalla, jonka jälkeen on pieni huilihetki ennen koulupäivän alkua. 

Koulupäivän sisältö vaihtelee paljon. Välillä opiskellaan Janakkalassa, toisinaan osa ryhmästä käy työharjoittelussa jäähallilla tai Lidlissä. 

– Laurin kanssa olemme tällöin olleet lehtitöissä luokassa. Päiväni loppuu samaan aikaan kuin opiskelijalla koulukin eli kolmelta pääsen kotiin. Välillä tehdään juttuja ihan vain kahdestaan opiskelijan kanssa. Opiskelijan ehdoilla mennään, Ranta kuvailee tavallista työpäiväänsä. 

Telma-koulutuksessa opiskellaan Kiipulassa 1–3 vuotta. Henkilökohtaisen avustajan ja avustettavan välille muodostuu ajan kuluessa tiivis side. 

– Suhde opiskelijaan on aina ammatillisella pohjalla, mutta välillä on oltava opiskelijalle kaverinakin, jos opiskelijalla on vaikkapa murheita. Kaikkea ei voi kuitenkaan ottaa itse henkilökohtaisesti. Joskus avustettavalla on huono päivä, ja silloin avustajalla on pakko olla pitkä pinna ja hyvät hermot, kuvailee Janne Ranta työn haasteita. 

– Tässä työssä on oltava hyvä lukemaan ihmisiä. Täytyy ymmärtää opiskelijan ajatusmaailmaa, jotta tulee toimeen nuoren kanssa. Huumorintaju auttaa pitkälle, kertoo Ranta avustajalta vaadittavista ominaisuuksista. 

Opiskelija ja avustaja seisovat ulkona auringonpaisteessa.
Telma-opintojen tavoitteena on itsenäinen elämä opiskelijalle.

Tavoitteena itsenäinen elämä opiskelijalle 

Avustajan työ on välillä henkisesti vaativaa, mutta työ myös palkitsee. 

–Vaikka toisinaan on rankkoja päiviä ja henkiset paineet voivat olla kovia, tasapainottavat onnistumiset ja hyvät hetket työtä. Työn merkityksellisyys tulee minulle siitä, kun näkee opiskelijan kehityksen ja avustettava oppii toimimaan itsenäisemmin. Olen täällä myös aikuisen mallina opiskelijalle, Ranta kertoo. 

Tavoitteena on, että opiskelija oppii toimimaan mahdollisimman itsenäisesti ja pärjää elämässä. 

– Toki opiskelijoiden kyvyt ja tarpeet poikkeavat hyvin paljon, joten tavoitteet katsotaan jokaiselle yksilöllisesti, Ranta kertoo koulutuksen tavoitteista. 

Rannan mukaan hyvä kunto auttaa työssä. 

– Kuntoilu on minulle muutenkin vastapainoa työlle. Vaikka olisi kuinka rankka päivä takana, kuntoillessa piristyn ja saan ajatukset nollattua. 

Jannesta sanottua:
“ Reilu ja rehti työkaveri, joka kohtelee kaikkia opiskelijoita ja työkavereita tasapuolisesti. Janne on kaikkien kaveri.” 

Nuorten kanssa sattuu ja tapahtuu 

Avutajan työssä sattuu ja tapahtuu monenlaista. Janne Rannallakin on monta hauskaa muistoa Kiipulasta ja avustettavistaan. 

– Yksi avustettavani oli vekkuli kaveri. Hänen päivärutiineihinsa kuului imurointi. Poistuin huoneesta hetkeksi, ja sillä aikaa hän oli ehtinyt jo laittaa imurin putken ikkunasta ulos, josta hän imuroi kiviä pihalta. Kaikenlaista aina sattuu ja tapahtuu, Ranta naureskelee.  

– Sama kaveri aiheutti myös palohälytyksen ja kerran hän karkasi ikkunasta ulos, muistelee Ranta vilkasta avustettavaansa. 

Vuosien aikana Ranta on ehtinyt avustaa jo montaa oppilasta ja Valma-koulutuskin on tullut tutuksi. 

– Juuri nyt on ohjaamiani Valma-opiskelijoita valmistumassa. On hienoa, kun he tulevat edelleen juttelemaan, ja pyysivät nyt myös seuraamaan valmistujaisiaan.  Iloiset opiskelijat ovat tämän työn hyviä puolia, Ranta iloitsee. 

Pääkuvassa: Janne Ranta työskentelee henkilökohtaisena avustajana Telma-koulutuksessa


Janne Ranta, henkilökohtainen avustaja, TELMA-koulutus

Syntymäpaikka
Riihimäki 

Asuinpaikka
Hämeenlinna 

Koulutus
taloushallinnon merkonomi 

Työura Kiipulassa: 
Kiipulassa aloitin vuonna 2014 liiketoiminnan ohjaajana. 2016 siirryin avustajaksi Telma-ryhmään. 

Työura muualla: 
Totesin koulun jälkeen, että kirjanpitohommat eivät olleet kuitenkaan minua varten. Olen aiemmin tehnyt muun muassa tehdas- ja varastohommia, sekä kirjanpitoakin yhdistyksille talkoohengessä. 

Parasta Kiipulassa: 
Täällä on rento ilmapiiri – toki siihen voi itsekin vaikuttaa. Pitkät lomat ja vapaa-aika ovat myös bonusta. 

Harrastukset
Nyrkkeily, ulkokuntosali, lenkkeily. Kaikki, missä tulee hiki. 


Teksti ja kuvat: Karin Pasila


Meidän yhteinen duuni

Jannen haastattelu on osa Meidän yhteinen duuni –tarinasarjaa, jossa kerromme kiipulalaisten työstä. Jos olet kiinnostunut Kiipulasta työpaikkana, löydät kaikki avoimet työpaikkamme täältä >>