Valikko

Toiminta vaativaa erityistä tukea tarvitsevien nuorten koulutus- ja asumisyksikössä Nokialla on pyörähtänyt käyntiin. Syksyllä avattu uudenkarhea tila on täynnä touhukkaita opiskelijoita ja asiantuntevaa henkilökuntaa.   

Kivimiehenkadun yksikön parikymmentä TELMA- ja VALMA-opiskelijaa harjoittelevat toiminnallisen oppimisen ja oman tekemisen kautta itsenäisen elämän taitoja. Opetus ei jää luokkiin, vaan arjessa toimitaan, liikutaan, tutustutaan, nähdään ja koetaan. Tiivis yhteistyö eri kumppanien ja työelämän kanssa toimii hyvin.

Kiipulan yksikkö täydentää Nokian ja lähiseutujen vammaispalveluja. Tästä näkökulmasta torstaina 23.9. yksikköön olivat tutustumassa Nokian kaupunginjohtaja Eero Väätäinen ja kaupunginvaltuuston puheenjohtaja Arja Laitinen. Tupaantuliaisiksi he toivat taiteilija Pia Feinikin kaakkuriaiheisen grafiikkataulun. Kaakkuri on Nokian nimikkolintu.

Uudessa rakennuksessa ihailtiin sen avaruutta ja toiminnallisuutta. Huoneet ovat korkeita ja sisustus väreineen on tarkkaan harkittu vammaisten asujien viihtyvyyden kannalta. Koko rakennus on myös esteetön liikuntarajoitteisille. Laaja pihapiiri tarjoaa mahdollisuuden liikunnallisiin harjoituksiin ja ylimääräisen energian purkuun.

Kiipulan ammattiopistolla on rakennuksessa kolme luokkaa. Yksi luokkatila on vielä vapaana laajentamista varten. Koulun lisäksi yksikössä on 15-paikkainen opiskelija-asuntola, jossa opiskelijat saavat apua ja tukea ympäri vuorokauden.

Kiipulan uusi rakennus on myös teknisesti moderni. Aurinkopaneelit, tuulettuva alapohja, maalämpö ja luonnonmateriaalien käyttö edustavat uutta ekologista tapaa rakentaa. Matala rakennus istuu hyvin ympäristöönsä. Kivenheiton päässä on muitakin saman toimialan yrittäjiä, kuten SosPron lastenkoti ja kehitysvammaisille hoivapalveluja tarjoavan Sofiakylän rakennus.


Kuvassa vasemmalta oikealle: Kiipulan ammattiopiston johtokunnan puheenjohtaja Ulla-Maija Rajakangas, rehtori-toimitusjohtaja Jukka Kujala, koulutuspäällikkö Katariina Autio, Nokian kaupunginvaltuuston puheenjohtaja Arja Laitinen sekä kaupunginjohtaja Eero Väätäinen. Kuvan taulun on tehnyt taiteilija Pia Feinik.


Teksti ja kuva: Kehitysjohtaja Petteri Ora