Valikko

Kiipulan ammattiopiston liiketoiminnan opiskelija Mea Vartiainen on taituroinut itsensä Taitaja-kisojen finaaliin. Finaalit järjestetään Porissa toukokuussa.

Kiipulan ammattiopiston opiskelija Mea Vartiainen osallistuu Taitaja2022-kisojen finaaliin. 17-vuotias Mea kisaa finaaleissa TaitajaPLUS Liiketoiminta -lajissa. Semifinaalit järjestettiin helmikuun alussa oppilaitoksiin hajautettuna.

Finaalipaikka yllätti Janakkalan Kiipulassa opiskelevan nuoren. Mea lähti mukaan Taitajiin oppimispohjalta.

– Olin aidosti yllättynyt, kun pääsin finaaliin! Tavoitteeni ei ollut finaalipaikka, vaan saada palautetta, jonka avulla voin kehittyä töissä ja opinnoissa, Mea hymyilee.

Taitaja-kilpailussa ammattiin opiskelevat nuoret kilpailevat SM-mitaleista ammatillisiin perustutkintoihin perustuvissa lajeissa. TaitajaPLUS-lajit on tarkoitettu erityistä tukea tarvitseville osaajille. Finaalit kisataan Porissa toukokuussa livenä, jos koronatilanne niin sallii.

– Mikä tahansa tulos sitten onkaan, tunnen itseni jo voittajaksi, kun pääsin finaaliin. Teen vain hommat siellä täysillä ja yritän parhaani. Toivottavasti se riittää. Olen kuitenkin jo päässyt tänne asti, ja se on jo aika hyvin, Mea toteaa.

Arvokas kokemus

Tampereelta kotoisin olevan Mean asenne Taitaja-matkalla on ollut alusta asti kohdallaan.

– Mea lähti mukaan oppimaan ja halusi saada kokemusta, liiketalouden opiskelijoiden kilpailuhuoltajana toimiva avustaja Katja Salminen Kiipulan ammattiopistosta kertoo.

Kiipulasta mukana Taitaja-valmisteluissa ja opiskelijoiden sparraamisessa ovat olleet myös opettajat Jaana Koskinen sekä Velipekka Suontausta. Heidän opastuksellaan Mea pääsee harjoittelemaan kevään ajan finaalia varten.

– Olen sellainen tyyppi, joka lähtee mielellään mukaan tämäntyyppisiin juttuihin. Olen Kiipulassa mukana oppilaskunnassa ja tuutor-toiminnassakin. Taitajista saa myös hyvän merkinnän cv:hen, Mea lisää.

Vaikka finaalitehtävä ei vielä ole tiedossa, voi semifinaaleista ottaa oppia tulevaa varten. Semifinaaleissa Mea pääsi tekemään muun muassa myyntipisteen kunnostusta, tuotteiden esillepanoa ja hinnoittelua sekä asiakaspalvelua.

– Tämä oli vasta toinen kerta, kun olen hyllyttänyt kuvan perusteella. Ensimmäinen kerta oli silloin, kun karsin Kiipulassa Taitaja-kisoja varten. Siihen nähden meni aika hyvin, Mea toteaa.

– Tein kyllä pari oleellista virhettäkin. Tuossa tilanteessa näkee kuitenkin ihan konkreettisesti, mitä juttuja minun pitää parantaa. Tämä on kyllä tosi arvokas kokemus, Mea lisää.

Haaveissa työ ja oma asunto

Mean tulevaisuudenhaaveet suuntautuvat tällä hetkellä ehkä hieman yllättävään suuntaan.

– Haluaisin näyttelijäksi. Tykkään näyttelemisestä ja kirjoittamisesta, mutta niillä hommilla ei oikein elä – varsinkin jos on näin nuori ja kokematon kuin minä. Sen takia kannattaakin hakea sellainen ammatti, jossa voi tehdä duunia samalla kun sen ohessa tekee jotain muuta, Mea toteaa jämäkästi.

Valmistumisen jälkeen liiketoiminnan opiskelija onkin jäämässä alalle.

– Ajattelin etsiä töitä ja oman asunnon. Teen tätä työtä ainakin pari vuotta ennen kuin alan haaveilemaan uudelleenkouluttamisesta.

Mea haluaa kannustaa vielä muitakin opiskelijoita osallistumaan tulevaisuudessa mukaan Taitajiin.

– Kannattaa yrittää. Aina ei tarvitse tähdätä voittoon, vaan uusiin kokemuksiin, jotka voivat auttaa esimerkiksi työn saamisessa, Mea summaa.

Pääkuvassa: Mea Vartiainen lähtee ylpeänä kohti Taitaja-finaalia. Finaalipaikasta hän sai jo muistoksi kunniakirjan.


Teksti ja kuva: Ulla Harju