Valikko

Valkeakoskelainen Heidi Ahonen on hieno esimerkki siitä, miten monipuolinen yhteistyö ja sitkeä työ kantavat hedelmää ja auttavat erityistä tukea tarvitsevaa kohti unelmiensa työpaikkaa. Ahosen matkaa on ollut mahdollistamassa Valkeakosken kaupungin, Marjatta-Säätiön ja Kiipulan ammattiopiston välinen yhteistyö.

– Olemme pitkään yrittäneet löytää Heidille toista tutkintoon johtavaa opiskelupaikkaa. Nykyinen opiskelupaikka Kiipulassa mahdollistui, kun kaikki palaset loksahtivat kohdalleen, Valkeakosken kaupungin työhönvalmentaja Elisa Nappa kertaa.

Heidi Ahosella on ennestään puhdistus-alan tutkinto, mutta haaveena on ollut päästä töihin hoiva-alalle. Hän oli työskennellyt alalla äitinsä yrityksessä ja nähnyt, kuinka alalla tarvitaan apua. Vuoden alusta Ahoselle avautui työharjoittelupaikka Marjatta-Säätiöstä, joka oli juuri aloittanut toimintansa Valkeakoskella.

– Hoivakoti Wäinämöisessä pääsin kokeilemaan käytännössä, onko työ itselle mielekästä ja sopivaa. Pikkuhiljaa omat haaveet alkoivat toteutua, Heidi Ahonen kertoo.

Kun kunnan työhönvalmentaja Elisa Nappa otti yhteyttä vuoden alussa Valkeakoskella aloittaneeseen Marjatta-Säätiöön, saatiin ensimmäinen kunnan mahdollistama työharjoittelu aloitettua.

– Kun Heidi aloitti meillä, hän viihtyi ja kiinnostui tosissaan hoiva-avustajan opinnoista. Työharjoittelulla saatiin pisteitä ja kokemusta tulevaa opiskelua varten, Marjatta-Säätiön Valkeakosken yksikön johtaja Heini Roppo kertoo.

Kun sitten opiskelupaikkakin Kiipulasta Tampereen toimipaikasta avautui maaliskuussa, Ahonen pääsi erityisopetuksena toteutettavaan tutkintoon johtavaan koulutukseen. Samalla työharjoittelu muuttui koulutussopimukseksi.

– Itselle on ollut tosi tärkeää saada opiskelupaikka. Aloitin opiskelun etänä, Heidi Ahonen hymyilee.

Myös työhönvalmentaja Elisa Nappa iloitsee Heidin saamasta opiskelupaikasta.

– Se oli ilon päivä! Hän on valmis unelmiensa alalle. Huomasin myös heti, että Kiipula on valmis tukemaan opiskelijoitaan paljon ja kulkemaan tiiviisti opiskelijan mukaan koulutuksen ajan, Nappa toteaa.

Ahosen työhön on hoivakodissa kuulunut muun muassa vuodepesut sekä ruoan jakaminen ja syöttäminen sekä keittiön siivous. Ahonen onkin jo kevään aikana osoittanut soveltuvuutensa alalle. Hän siirtyy kesäkuun alusta oppisopimusopiskelijaksi ja jatkaa näin polkuaan eteenpäin.

Joustavilla ratkaisuilla opiskelemaan

Kiipulan ammattiopistossa tehdään hartiavoimin töitä sen eteen, että kaikki halukkaat saataisiin opiskeluiden piiriin.

– Jos opiskelija on motivoitunut, pyritään hänelle aina löytämään paikka. Harvemmin sanomme, ettei se ole mahdollista. Joustavilla ratkaisuilla pääsemme eteenpäin, näin kävi myös Heidi Ahosen tapauksessa, Kiipulan ammattiopiston erityisopettaja Anne Seppälä toteaa.

Seppälä näkeekin Kiipulan ja opettajan roolin mahdollistajana.

– Jos työpaikka on tiedossa, meidän tehtävämme on huolehtia ammattitaitovaatimuksista ja sopia käytännön asioista. Kyllähän opiskelija on kuitenkin se, joka tekee isoimman työn, Seppälä jatkaa.

Heidi Ahosen seuraavana haaveena on saada vakituinen työpaikka alalta. Ensin tavoitteeksi on kuitenkin otettu valmistuminen noin vuoden sisällä.

– On se tärkeää, että saa jostakin vakituisen työn. Työ on tuntunut kivalta ja tärkeältä, Heidi Ahonen summaa.

Heidi Ahonen on matkalla kohti unelma-ammattia. Wäinämöisessä hän harjoittelee hoiva-avustajan töitä.

Teksti: Ulla Harju
Kuvat: Heini Roppo/Marjatta-Säätiö