Valikko

Harjat hulmuavat, kun vuotiaat orivarsat Massi ja Into kirmaavat pitkin Kiipulan peltoa. Kaksivuotias tamma Massukka ja emänsä Akka puolestaan tekevät tuttavuutta laitumelle tulleiden ihmisten kanssa. Välillä Massukka käy halailemassa ja hakemassa huomiota ja taputuksia.

Kiipulassa laiduntaakin tänä kesänä pitkästä aikaa myös hevosia. Turengin Ratsastuskoulun hevoset pääsivät kesäkuun alusta kesälaitumille Kiipulan vihreyteen. Hevoset ovat rodultaan Suomenhevosia. Kun Akka palaa tuntitöihin kesäkuun loppupuolella, on Massukalle tulossa kaveriksi neljävuotias Warlander-tamma Kerttu. 

– Hevoset viihtyvät täällä hyvin. Yli hehtaarin kokoisella alueella on tilaa liikkua ja ruohoa riittää syötäväksi pitkäksi aikaa. Nuorille hevosille on kasvun kannalta tärkeää päästä laitumeen, toteaa Turengin Ratsastuskoulun yrittäjä Jenny Trogen.

Välillä eläinnelikosta joku heittäytyy maahan pötkölleen. Trogenin mukaan se on hyvä merkki.

– Se tarkoittaa, että paikka on niiden mielestä turvallinen, hän hymyilee.

Hevoset päätyivät Kiipulan laitumelle yhteistyön tuloksena. Kiipulasäätiön toimitusjohtaja Jukka Kujalan mukaan hevosia oli toivottu Kiipulaan jo pidempään.

– Hevoset ovat aina kuuluneet Kiipulan ympäristöön. Kiipula on vanha rusthollitila, johon hevoset ovat kuuluneet tärkeänä osana. Nyt ne on saatu takaisin tilalle, Kujala toteaa.

Kujala lisää, että hevoset tuovat varmasti iloa myös Kiipulan opiskelijoille ja asiakkaille.

– Hevonen ei erottele, vaan kohtelee kaikkia ihmisiä ja asiakasryhmiä samalla tavalla. Näin ollen ne sopivat myös meidän Rohkeasti erilainen -toimintatapaamme.

Vuotiaat Suomenhevoset Massi ja Into viihtyvät Kiipulassa. Niiden isä on juoksijasuunnalle kantakirjattu ori Caramba, joka ei nuoruuden saavutuksillaan häpeile. Varsoista odotetaan myös juoksijoita.

Ihaile aidan takaa

Laidunpaikka saatiin valmiiksi Kiipulan ja ratsastuskoulun yhteistyöllä. Laitumen reunamalla sijaitsevat katokset rakentuivat opiskelijavoimin ja myös sähköt ja vesi tulivat paikalle Kiipulan toimesta. Turengin Ratsastuskoulu puolestaan rakensi aidat itse.

– Hevoset on otettu Kiipulassa todella hyvin vastaan, olemme saaneet somenkin kautta hyvää palautetta ja yhteydenottoja, Jenny Trogen hymyilee.

Hevosia saa ihailla laitumella. Trogen kuitenkin muistuttaa, että aidan sisään ei pidä mennä, koska varsinkin nuoret hepat voivat käyttäytyä arvaamattomasti.

– Hevosia ei saa myöskään oma-aloitteisesti ruokkia, se voi olla niille hengenvaarallista. Aidassa kulkee lisäksi sähkö, joten niissä ei ole suotavaa roikkua. Katsella ja ihailla saa, mutta aina järki päässä, kun ollaan eläinten kanssa tekemisissä.

Maastoon vaeltamaan

Janakkalan Mallinkaisissa sijaitseva Turengin Ratsastuskoulu järjestää Kiipulassa nyt myös maastovaelluksia.

– Maastot ovat lähteneet hyvin pyörimään. Myöhemmin kesällä laitumeen tulee 5-7 tuntihevosta, joilla maastoillaan Kiipulassa laitumelta käsin, Jenny Trogen kertoo.

Tällä hetkellä maastot suuntautuvat Mallinkaisilta lähilammen kodalle, jossa juodaan kahvit ja paistetaan makkarat.

– Tästä olisi mahdollista päästä aina Konttilaankin asti, Trogen miettii jatkoa.

Maastossa liikkuminen on sujunut leppoisasti, eikä ongelmia kanssaliikkujien kesken ole tullut. Myös jäljet korjataan maastosta aina pois.

– Frisbee-golffaritkin ovat olleet tosi kohteliaita. Me myös pysähdymme, jos näemme heitä, näin kaikilla on tilaa harrastaa.

Hevostallin omistajan mukaan kaikki on Kiipulassa sujunut todella hyvin.

– Tämä on suojaisa ja turvallinen paikka hevosten kannalta. Ilman muuta voimme tulla muinakin kesinä Kiipulaan, Jenny Trogen hymyilee.

Lensikö frisbee aitaukseen?
Laitumeen vahingossa lentäneet frisbeekiekot haetaan hevosten hoitajien toimesta pois laitumelta. Kiekoista voi ilmoittaa suoraan Jennylle, puh. 045 1209 638 ja Tiialle 050 3790 949.

Kaksivuotias tamma Massukka tutustuu uusiin ihmisiin. Jenny Trogen kuitenkin muistuttaa, että laitumelle aidan sisään ei koskaan saa mennä ilman lupaa.

Pääkuvassa: Jenny Trogen kertoo, että hevosia käydään katsomassa ainakin kaksi kertaa päivässä. Turengin Ratsastuskoululta ajomatkaa Kiipulaan on vain kymmenen minuuttia, joten hoitaminen sujuu helposti, kun koko tallin väki on innolla mukana hoitoringissä.

Teksti: Ulla Harju
Kuvat: Karin Pasila