Valikko

Kansainvälinen Abilympics-ammattitaitokilpailu järjestetään Ranskan Metzissä 24.–25.3.2023. Kilpailuun osallistuu noin 400 kilpailijaa 27 maasta. Lajeja on yhteensä 44, ja Suomen joukkue osallistuu niistä yhdeksään. Suomesta Ranskaan lähtee 13 kilpailijan joukkue valmentajineen.

Kiipulaa kisaan lähtee edustamaan IT-tukihenkilöksi kolmatta vuotta opiskeleva Jani Jalassalo. Jalassalo kisaa osiossa Computer Assembly eli PC-tietokoneen asentamisessa. Matkassa mukana on tuomarin ja huoltajan roolissa tieto- ja viestintätekniikan perustutkinnon opettaja Mikko Kurkinen.

Abilympics-kilpailuissa ei ole ikärajaa ja varsinkin Aasian maista kisoihin osallistuu paljon kokeneita ammattilaisia. Suomi on rajannut osallistumisen ammatillista perustutkintoa suorittaviin nuoriin ja aikuisiin. Kilpailuissa joukkue tulee siis kilpailemaan vanhempia ja kokeneempia osallistujia vastaan.

Skills Finlandin tapahtumassa joukkueen matkaan lähettäneen opetusministeri Li Anderssonin mukaan ”kilpailijat voivat kuitenkin luottaa itseensä ja hyvään suomalaiseen ammatilliseen koulutukseen”. Menneissä kisoissa suomalainen ammatillinen opetus onkin näyttänyt laatunsa, kun suomalaiset osallistujat ovat menestyneet mainiosti muun maailman konkareita vastaan.

Abilympics 2023 suomen joukkue, edustalla kehitysjohtaja Petteri Ora. Kuva: Roni Rekomaa / Skills Finland
Abilympics 2023 suomen edustusjoukkue, kuvassa etualalla Kiipulasäätiön kehitysjohtaja Petteri Ora. Kuva: Roni Rekomaa / Skills Finland

Hienoja uutisia myös Abilympicsin hallituksesta

Kiipulasäätiön kehitysjohtaja Petteri Ora on ehdolla International Abilympics Federationin (IAF) hallitukseen (Executive Committee, EXCO). Hän on jo istunut hallituksessa vuodesta 2019 Kiipulan ex-rehtori Markku Aunolan jälkeen. Aunola oli EXCOn jäsen vuodesta 2007. IAF on perustettu 1981, jolloin kansainvälinen työjärjestö ILO polkaisi kilpailut käyntiin silloisen vammaisten vuoden kunniaksi.

Toivotamme Janille, Petterille ja Mikolle onnea matkaan!

Lisätietoa Abilympics-kilpailuista löydät Abilympicsin virallisilta verkkosivuilta (linkki avautuu uuteen ikkunaan) ja Skills Finlandin verkkosivuilta (linkki avautuu uuteen ikkunaan).


Teksti: Skills Finland, Petteri Ora ja Olga Siikaluoma
Kuvat: Roni Rekomaa / Skills Finland