Valikko

Kalpalinnan laskettelukeskuksen rinteiltä kuuluu raivaussahan pärinää. Töissä on metsäalan perustutkinnon ryhmä. Porukassa ovat mukana 17-vuotias Samu Kauppi sekä 19-vuotias Nico Töyrylä.

Samu ja Nico opiskelevat Kiipulan ammattiopistossa metsureiksi. Nico päätyi alalle tutkintoon valmentavan TUVA-koulutuksen sekä koulutuskokeilun kautta.

– Muutama kaveri jo opiskeli metsäalaa, ja se vaikutti ihan hauskalta. Päätin itsekin tulla kokeilemaan ja tässä sitä nyt ollaan. Ala vei mennessään, Nico hymyilee.

Nicon opinnot ovat toisessa vaiheessa, jossa syvennytään metsäalalla työskentelyyn kuten erikoisempiin puiden kaatoihin, hirsitöihin ja työvälineiden huoltoon ja korjaukseen. Nicon mielipuuhaa ovat raivaukset ja puunkaatotyöt.

– Varsinkin puiden kaato on jännää hommaa. On kivaa päästä haastamaan itseään vaikeammissa jutuissa, Nico kertoo.

Käytännön kokemusta Nicolle on karttunut työpaikalla järjestettävillä koulutusjaksoilla eli TJK-jaksoilla. Ne ovat opiskelijoille tärkeä mahdollisuus päästä kokeilemaan omia siipiään.

– Metsuriyrittäjän apupoikana pääsin kaatamaan puita, tekemään klapeja ja avustamaan erityispuunkaadoissa ja puiden kiipeilykaadoissa. Olen ollut myös taimikonhoitotöissä sekä taajama-alueen maisemanhoitotöissä.

– Samalla avautuu mitä haluaa tehdä opintojen jälkeen. Ja jos klikkaa oikein kovasti, voi jopa työpaikkakin avautua, Nico pohtii.

Metsuriopiskelija kaataa taimikkoa raivaussahalla.
Samu siistii raivaussahalla puun vesoja.

Tarkkaa työtä

Samun ensimmäinen vuosi Kiipulassa on ollut täynnä oppimista ja uusien taitojen omaksumista. Hän on syventynyt puiden kasvutyyppeihin ja lajeihin, sahaamisen saloihin sekä laitteiden ja työvälineiden käyttöön.

Opinnot ovat jo antaneet laajan kuvan metsäalalla työskentelystä, mutta jäljellä on myös paljon uutta opittavaa.

– Sahaaminen on ollut kivaa. Tykkään itsenäisestä työskentelystä luonnossa ja siitä, kun pääsee tekemään töitä käsillä, Samu kertoo.

Kiipulan Ammattiopiston vahvuuksia ovat yksilöllinen opetus sekä neuvonta. Samulta kiitosta saavat pienemmät luokkakoot ja opettajien sekä ohjaajien jatkuva läsnäolo.

– Apua ja neuvoja kyllä saa aina kun sitä tarvitsee. Välillä vähän liikaakin, Samu nauraa.

Metsäalan opinnoissa opiskelijaryhmillä on joka opintovuodella eri vastuuopettaja. Opiskelijat pääsevät oppimaan alalla työskentelystä erilaisilta metsäalan ammattilaisilta.

– Opettajat osaavat myös olla vaativia ja tarkkoja oikeista työskentelytavoista ja muista säännöistä, Samu summaa.


Kuvat: Olga Siikaluoma
Teksti: Ulla Harju ja Olga Siikaluoma