Valikko

20-vuotias Kiipulan ammattiopiston opiskelija Markus on ollut kevättalvesta asti töissä koulutussopimuksella Korian ABC:llä Kouvolassa. Markuksen työtehtäviin kuuluvat erilaiset keittiötyöt kuten salaattipöydän valmistus, pilkkominen, astiahuolto sekä tiskaus.

– Kivointa on salaattipöydän valmistaminen, ja kun pääsee laittamaan salaatit pöytään, 20-vuotias Markus toteaa.

Tällä hetkellä Markus opiskelee ensimmäistä vuotta Kiipulassa ravintola- ja cateringalan perustutkintoa. Lievästi kehitysvammaisen Markuksen tie Kiipulassa alkoi kuitenkin jo aiemmin, kun hän kävi ja valmistui kolmivuotisesta Työhön ja itsenäiseen elämään valmentavasta TELMA-tutkinnosta.

Markuksen mielestä oikeaan ja omaan ammattiin opiskeleminen perustutkintokoulutuksessa tuntuu todella hyvältä.

– On kiva, kun pääsee oikeasti tekemään työtä, Markus hymyilee.

Tällä hetkellä Markus suorittaa ABC:llä lounasruokien tutkinnon osaa, joka on yksi pakollisista tutkinnon osista.

– Olemme kuunnelleet Markuksen omia toiveita siitä, miten saamme tutkinnot osat kasaan. Kaksi ensimmäistä Markus teki Korian Napan päiväkodin keittiöllä. Sen jälkeen hän kysyi itse, että pääsisikö takaisin ABC:lle, ravintola- ja cateringalan työhönvalmentaja Krista Nyström Kiipulan ammattiopistosta kertoo.

Tärkeä apu kaikille

Markuksella oli jo aiempia mukavia kokemuksia ABC:llä työskentelemisestä, kun hän oli kesätöissä huoltoasemalla. Silloinen paikka oli räätälöity hänelle osana Ravintolatyöntekijänä toimiminen -hanketta.

– Kun soitin ABC:lle Markuksen ottamisesta uudestaan työhön, totesi paikan asemapäällikkö, että Markusta olikin jo odotettu takaisin, Nyström hymyilee.

– Markus on solahtanut joukkoomme todella hyvin ja hänet on otettu täysin työyhteisön jäseneksi. Hän pystyy tekemään täällä kaikkea, mitä meillä on tarjolla aina marketista a la carteen ja lounaspuolelle. Markus on otettu täysin työyhteisön jäseneksi ja kaikki kokevat, että apu on suuri, toteaa Korian ABC:n keittiövastaava ja Markuksen ohjaaja Mira Metiäinen.

Nuori kokin alku toteaa itsekin viihtyvänsä ABC:llä erittäin hyvin.

– Työkaverit ovat kivoja ja auttavaisia. Teen kuuden tunnin työpäiviä ja ne ovat sopivia. Tämä on monipuolinen paikka, Markus kertoo.

Tällä hetkellä Markus kulkee työmatkat polkupyörällä. Hän asuu vielä perheensä kanssa kotona, mutta omaa selvän näkemyksen omasta tulevaisuudestaan.

– Haaveeni on saada ammatti ja muuttaa omaan kotiin, Markus toteaa.

Keittiövastaava ja opiskelija istuvat pöydän ääressä mustat kokin vaatteet päällä.
Keittiövastaava Mira Metiäisen mukaan Markus on suuri apu ABC:llä.

Edessä koko elämä

Työhönvalmentajana Krista Nyström pitää säännöllisesti yhteyttä työssäoppimispaikkaan.

– Työotteeseemme kuuluu vahvasti se, että käymme katsomassa ja kuulostelemassa – ei pelkästään opiskelijan ajatuksia, vaan koko työyhteisön, Nyström kertoo.

Mira Metiäisen mukaan Kiipulan kanssa onkin ollut helppo sopia asioista.

– Meille on tuotu hyvin tietoa siitä, miltä työtehtävät ja työpäivän pituus ovat Markuksesta tuntuneet. Se on ollut tosi hyvä. Toivonkin, että Markus tulee meille suorittamaan myös muut tutkinnonosat ja mahdollisesti jatkossa töihinkin, Metiäinen kannustaa.

Kiipulasta opiskelutaivalta tuetaan monin tavoin. Krista Nyströmin mukaan opiskelijan kanssa mietitään kokonaisvaltaisesti tulevaa elämää, ei pelkästään työhönvalmentautumista.

– Otamme huomioon muutkin osat, jotka liittyvät nuoren aikuisen kasvamiseen. Olemme myös mukana palavereissa, joissa opiskelija käy eri verkostojen kanssa.

Kiipula saa kiitosta myös Markukselta.

– Kiipula on hyvä ja viihtyisä paikka. Siellä on hyvät työntekijät ja opiskelijakaverit.

Opiskelija, joka on mustissa kokin vaatteissa, ottaa omavalvontanäytettä lounasbuffetista.
Markuksen työhön kuuluu muun muassa omavalvontanäytteiden ottaminen lounasbuffetista.

Teksti: Ulla Harju
Kuvat: Karin Pasila