Valikko

Suomen ammattitaitomaajoukkue edustaa Suomea kansainvälisessä Abilympics-kilpailussa Ranskan Metzissä 24.–25.3.2023. Kiipulan ammattiopistosta kisoihin lähtee opiskelija Jani Jalassalo, joka kilpailee Computer Assembly -lajissa. Yhteensä joukkueeseen kuuluu 13 oman alansa huippuosaajaa. Ammattitaitomaajoukkue on jo saapunut Ranskaan, itse kisaurakka alkaa torstaina.

Kansainvälinen Abilympics-kilpailu on tarkoitettu erityistä tukea tarvitseville ammattilaisille. Suomen joukkueeseen kuuluu 13 oman alansa ammattilaiseksi opiskelevaa nuorta. He osallistuvat kukin ammattialansa taitoja mittaaviin lajeihin, joita ovat esimerkiksi tietokoneen kasaaminen, viherrakentaminen, valokuvaus, puhdistuspalvelut ja julisteen suunnittelu.

Kiipulan ammattiopistossa Hämeenlinnassa kolmatta vuotta it-tukihenkilöksi opiskeleva Jani Jalassalo kertoo, että omat tunnelmat ovat jännittyneet.

– Ulkoisesti olen rauhallinen, mutta sisäisesti kiehuu. Näin ennen kisaa vatsan pohjassa kyllä vähän vetää, Jalassalo toteaa hymyillen.

– Valmistaudun kisamatkaan sekä henkisesti että fyysisesti. Valmistautumiseen liittyy tietotekniikan saloihin tutustuminen, valmentajan ja kisakumppanien sparraus sekä työharjoittelu IT-tuen tehtävissä, Jalassalo jatkaa.

Jalassalo kilpailee lajissa Computer Assembly, jossa kasataan tietokone sekä asennetaan koneeseen Windows ja virtuaalinen käyttöjärjestelmä. Viimeisenä suoritetaan vielä asiakaspalveluun liittyvä tehtävä. Jalassalon virallinen kisapäivä on lauantaina 25.3.

– Tavoitteenani on pärjätä niin hyvin kuin vain voin. Kultaa en usko saavani, mutta hopeaa tai pronssia voi olla mahdollista saada.

Jalassalon mukana kisoissa kulkee Kiipulan ammattiopiston tieto- ja viestintätekniikan työhönvalmentaja Mikko Kurkinen. Kurkisen mukaan kisamenestyksen ohella Abilympics voi poikia opiskelijalle monenlaisia mahdollisuuksia.

– Kisat ovat törkeän kova kokemus ja hieno lisä myös CV:hen. Yksi kisamatkan juttu on se, että on mahdollista luoda kovia kontakteja muihin maihin. Suomen joukkuetta halutaan tavata paljon, Kurkinen toteaa.

Mikko Kurkinen toimii valmentajaroolin lisäksi kilpailujen tuomarina.

– Tuomarinpesti tuli itselleni vähän yllättäen, mutta mielenkiintoista sekin on. Olen kuullut, että tuomarina pitää osata olla tiukka ja uskaltaa sanoa eri asioista, koska tuomaripeliäkin saattaa olla luvassa. Tarkkana saa siis olla, Kurkinen naurahtaa.

Kansainvälinen Abilympics-kilpailu

Kansainvälinen Abilympics-kilpailu järjestetään Ranskan Metzissä 24.–25.3.2023. Kilpailuun osallistuu noin 400 kilpailijaa 27 maasta. Lajeja on yhteensä 44, ja Suomen joukkue osallistuu niistä yhdeksään. Kisojen viralliset tulokset julkistetaan lauantaina 25.3. kisojen päättäjäisten yhteydessä.

Suomen ammattitaitomaajoukkueen osallistujat tulevat viidestä eri ammatillisesta oppilaitoksesta. Mukana on kilpailijoita ja tuomareita Ammattiopisto Livestä, Ammattiopisto Luovista, Ammattiopisto Spesiasta ja Kiipulan ammattiopistosta.

Kilpailijat ovat valmentautuneet omissa oppilaitoksissaan opettajiensa johdolla harjoitellen oman alansa ammatillisia taitoja. Lisäksi maajoukkueella on yhteisiä maajoukkueleirejä, joissa keskitytään joukkuehengen luomiseen ja kilpailuun liittyvään yleistietoon.

Suomi on osallistunut kansainväliseen Abilympics-kilpailuun vuodesta 2007. Edellisen kerran kilpailu järjestettiin vuona 2016 Ranskan Bordeaux’ssa.

13 opiskelijaa ryhmässä kisapuvut päällä.
Suomen ammattitaitomaajoukkueen osallistujat tulevat viidestä eri ammatillisesta oppilaitoksesta. Kuva Skills Finland / Roni Rekomaa.

Lisätietoa Abilympics kisoista:

Skills Finland ry:n maajoukkuesivut (linkki avautuu uuteen ikkunaan)

Abilympics2023-kisojen viralliset sivut (linkki avautuu uuteen ikkunaan)


Pääkuva: Skills Finland / Roni Rekomaa