Valikko

– Haluan saada nuoren uskomaan itseensä, löytämään omat vahvuutensa ja käyttämään niitä, kertoo opettaja Hanna Pietilä tavoitteistaan työssään valmaopettajana.

Valma on ammatilliseen koulutukseen valmentavaa koulutusta, jonka aikana nuorella on aikaa pohtia jatko-opintoja ja vahvistaa opiskeluvalmiuksiaan. Valma-koulutus kestää yleensä noin vuoden verran, ja koulutuksen aikana on mahdollista suorittaa myös ammatillisen perustutkinnon osia.

Hannan toimenkuva opettajana on monipuolinen, eikä todellakaan mitään luokassa istuskelua. Hanna onkin työkavereidensa keskuudessa tunnettu kyvystään viedä opetusta luokasta pois.

– Yhtenä päivänä pääsen metsäretkellä riippumattoon, toisena päivänä Prismaan hyllyttämään pesuaineita ja hevostallille heinäkasaan, kolmantena treenataan äikkää luokassa ja tehdään Sopassa välipalaa. Toisinaan saan olla myös rauhanturvaaja, järjestyksenvalvoja ja sirkustirehtööri, Hanna hymyilee.

Hannan mukaan on tärkeää ohjata nuorta eteenpäin opinnoissa, mutta yhtä lailla tärkeää on saada nuori motivoitumaan opiskeluista ja huomaamaan, että koulussa voi olla ihan mukavaa.

– On itsellekin merkityksellistä, kun näkee nuoren kehityksen ja kasvun. Parasta on erityisesti, kun nuori itsekin huomaa sen. Silloin tiedän olevani tärkeä tuki sekä aikuinen nuoren elämässä, summaa Hanna kokemuksiaan työstään.

Hannasta sanottua:

” Ihan HUIPPUtyökaveri! Hannan kanssa työskentely on soljuvaa, meillä synkkaa todella hyvin. Hanna on iloinen ja sanavalmis sekä löytää kaikista aina positiivista ja hyvää.”
Kaksi opiskelijaa selaa pöydän ääressä lehtipinoja.
Hämeenlinnan toimipaikan Valma-opiskelijat tekevät monipuolisesti erilaisia tehtäviä.

Metsään, pois luokasta

Haastavinta Hannan mukaan työssä on hektisyys ja aikataulujen hallinta. Usein luontorakas ja idearikas Hanna lähteekin opiskelijoiden kanssa rauhoittavalle metsäretkelle.

– Metsässä syntyy parhaat keskustelut ja hetket. Usein ole saanut kuulla siitä, että tästä tulee TAAS Hannan seikkailu, koska en ole ihan just niin varma itsekään reitistä. Pari kertaa on löydetty oikopolkuja sekä tuumailtu hetki sijaintia ja jouduttu kantamaan jotakuta reppuselässä, etsitty kalliolta pudonneita kiikareita, lähdetty ilman tulitikkuja nuotiolle, kertoo Hanna Valma-ryhmän seikkailuista.

Opettaja osoittaa valkotaululle kirjoitettua viikko-ohjelmaa.
Viikko-ohjelma on kirjoitettu taululle.

Hannasta sanottua:

”Opena Hanna on rento ja hauska. Hanna reagoi nopeasti muuttuviin tilanteisiin ja opiskelijoille löytyy hyvin yksilölliset tavat hoitaa opintojaan/töitä. Jokaiselle opiskelijalle löytyy oma tapa tehdä asioita. Tilanteet voivat muuttua nopeasti mutta Hanna mukautuu vieläkin nopeammin.”

Teksti: Karin Pasila
Kuvat: Ulla Harju


Hanna Pietilä, opettaja

Syntymäpaikka:
Kalvolan Iittala

Koulutus:
yhteisöpedagogi, yhteiskuntatieteiden maisteri, ammatillinen erityisopettaja

Työura Kiipulassa:
Kiipulalainen vm. 2007. Vankilaopena Hämeenlinnan vankilan valmassa 2008-2018, siinä samalla kouluttajana ammatillisilla kuntoutuskursseilla sekä lasten ja nuorten erityisohjaajan at:ssa sekä muutamassa hankkeessa. Nyt kolmatta vuotta Punaportilla valmaopena.

Parasta Kiipulassa:
Työkaverit!!! Ihan parhaita! Heitä näkee arkena kuitenkin enemmän kuin omaa perhettä. Saa olla ihan just sellainen kuin on ja vapaasti sekä villisti ja luovasti toteuttaa itseään.

Harrastukset:
Kaikenlainen hikoileminen, mutta erityisesti kivaa on pyöräily maastossa, erilaiset ryhmäjumppahumpat, kahden sohvalinjaisen labradorinnoutajan kanssa metsäseikkailut sekä partiohuivi kaulassa retkeily. Toki vapaa-aikaa kuluu myös futis- ja säbäkenttien laidalla kannustamiseen.


Meidän yhteinen duuni

Hannan haastattelu on osa Meidän yhteinen duuni –tarinasarjaa, jossa kerromme kiipulalaisten työstä. Jos olet kiinnostunut Kiipulasta työpaikkana, löydät kaikki avoimet työpaikkamme täältä >>