Valikko

Sosiaalinen media kuuluu nykyisin lähes jokaisen elämään. Valitettavasti kaikki eivät aina muista noudattaa sosiaalisen median ja muun verkkokäyttäytymisen sääntöjä. Sosiaalisen median kenttä on laaja, ja aika ajoin häiriökäyttäytyminen somessa ja muissa medioissa tulee myös lähelle Kiipulaa ja Kiipulan ammattiopiston opiskelijoita.

Sosiaalisessa mediassa toimiessa järjen käyttö on sallittua. Kannattaa muistaa, että huonosta käytöksestä jää verkkoon pysyvät jäljet, joita on hankala ellei mahdoton poistaa myöhemminkään. Toiminta saattaa loukata perhettä tai läheisiä, ystäviä, muita opiskelijoita tai jopa tulevaa työnantajaa. Joskus tällainen toiminta voi rikkoa ihmissuhteita tai niillä voi olla rikosoikeudellisia seuraamuksia.

Kiipulan ammattiopistossa on opiskelijoille käytössä sosiaalisen median säännöt. Säännöt on laadittu yhteisesti ammatillisissa erityisoppilaitoksissa ja ne koskettavat kaikkia opiskelijoita. Säännöt kannattaa muistaa ihan jokapäiväisessä some-toiminnassa.

Miten voit toimia, jos verkossa tapahtuu kiusaamista tai näet muuta sinua ahdistavaa materiaalia?

  • Kerro asiasta heti vanhemmillesi, opettajalle, kuraattorille, terveydenhoitajalle tai muulle aikuiselle.
  • Ilmoita sosiaalisen median ylläpitäjälle, jos haluat että materiaali poistetaan.
  • Tallenna mahdollisuuksien mukaan viestit ja/tai muu materiaali itsellesi. Tallenna myös viestien saapumisajankohdat.
  • Tarvittaessa ota yhteys poliisiin, jos asiassa on syytä epäillä rikosta.
  • Älä levitä mitään kiusaamiseen liittyvää tai muuten ahdistavaa materiaalia. Myös levittäminen voi olla rikos.

Lisäneuvoja voit katsoa vaikkapa YK:n Verkkokiusaaminen: mitä se on ja miten sen voi estää -sivuilta (linkki avautuu uuteen ikkunaan).

Miten voit aikuisena tukea nuorta mediakäyttäytymisessä?

Myös vanhemman tai muun aikuisen on hyvä tiedostaa mahdolliset ongelmat nuorten sosiaalisen median käytössä. Näitä voivat olla kiusaaminen, kuten esimerkiksi ilkeät kommentit, kuvat/videot ja valheellisen tiedon levittäminen tai lain noudattamatta jättäminen, kuten kunnianloukkaukset tai uhkaukset.

Vanhemmilta toivotaan valvontaa somekäyttäytymisessä. Vastuu alaikäisten nuorten käyttäytymisestä on vanhemmilla. Asiasta kannattaa jutella myös täysi-ikäisten nuorten kanssa.

Tärkeintä onkin jutteleminen ja kuunteleminen. Ota nuoren kokemukset verkossa, somessa, peleissä ja muussa mediassa osaksi kuulumisten vaihtoa.

Jos haluat asiasta lisätietoa, tutustu Mannerheimin lastensuojeluliiton julkaisemaan Nuori ja media – 7 vinkkiä digiajan kasvattajalle -oppaaseen (pdf-tiedosto, linkki avautuu uuteen ikkunaan), josta löydät monia hyviä vinkkejä nuorten kanssa toimimiseen.

Myös Opetushallituksen sivulla (linkki avautuu uuteen ikkunaan) on arvokasta tietoa sekä opiskelijalle, vanhemmalle että opettajalle kiusaamistilanteissa.