Valikko

Helmi Fresh valmentaa työelämään yhdessä Kiipulan kanssa

Helmi Fresh on Kouvolassa sijaitseva lounaskahvila, ja samalla Kiipulan ammattiopiston pitkäaikainen työelämäkumppani. Kymsoten ylläpitämä toiminta tarjoaa työhönvalmennusta ja harjoittelumahdollisuuksia muun muassa palkkatukeen oikeutetuille, työkokeilijoille ja kuntouttavan työtoiminnan sekä sosiaalihuoltolain mukaisen työtoiminnan asiakkaille. Myös osa Kiipulan opiskelijoista käy tutustumassa Helmi Freshissä ravintola- ja cateringalan työtehtäviin.

– Olemme tehneet yhteistyötä jo yli kymmenen vuoden ajan, joten olemme tulleet hyvin tutuiksi. Helmi Fresh onkin ravintola- ja cateringalan yksi tärkeimmistä yhteistyökumppaneista täällä Kouvolan seudulla, Kiipulan ammattiopiston työhönvalmentaja Krista Nyström kertoo.

Helmi Freshissä on osaavia ohjaajia, jotka tulevat toimeen myös erityistä tukea vaativien opiskelijoiden kanssa. Ohjaaja Hanna Liukkoselle Kiipula on erityisen tuttu, sillä hän on ollut Kiipulassa työharjoittelussa osana omia opintojaan. Liukkonen on opiskellut ammattiopettajan pätevyyden ja lisäksi erityispedagogiikkaa.

– Meillä on täällä Helmissä töissä hyvin kirjavaa porukkaa – on opiskelijoita, työkokeilijoita ja esimerkiksi kuntouttavan työtoiminnan asiakkaita, Liukkonen kertoo työpaikastaan.

– Toimintamme tarkoitus on työhönvalmennus, eli se että täältä siirrytään eteenpäin muualle työelämään, Liukkonen kertoo.

Helmi Freshiin tullessaan opiskelijan tai työkokeilijan ei vielä tarvitse osata mitään.

– Usein lähdemme liikenteeseen ihan perusteista. Miten veistä pidetään kädessä ja miten kurkku leikataan, Helmi Freshin palveluvastaava Outi Kaasalainen kertoo.

– Meillä panostetaan ohjaukseen ja opetukseen, mutta asetamme myös tiukat tavoitteet, mitä kohti kuljetaan, Kaasalainen jatkaa.

– Kun opiskelija etenee taidoissa, perehdymme myös keittiötyöskentelyn muihin tärkeisiin asioihin kuten työturvallisuuteen ja ergonomiaan, aikataulutukseen, raaka-ainetuntemukseen ja hävikinhallintaan, Kaasalainen listaa.

Helmi Freshissä on erinomaiset valmiudet ottaa vastaan myös erityisopiskelijoita, sillä työtehtäviä ja -olosuhteita voidaan tarpeen mukaan sopeuttaa.

– Kaikki työntekijät meillä ohjaavat, mutta jokaisella opiskelijalla on meillä nimetty omaohjaaja, Hanna Liukkonen kertoo.

– Meillä voi lähteä hyvin pienin askelin eteenpäin, ja olemme tottuneet antamaan täsmäohjeita. Emme anna opiskelijalle kerralla tehtäväksi koko salaattipöytää, vaan lähdemme liikkeelle vaikkapa kurkun asettelusta, Liukkonen antaa esimerkin.

Liukkosen mukaan työoloja voidaan myös tarvittaessa sopeuttaa

– Kerran eräs meillä harjoittelussa ollut tarvitsi enemmän työrauhaa. Käänsimme hänen työskentelypisteensä kohti seinää, jolloin vilkas ravintolasali ei häirinnyt hänen työskentelyään, Liukkonen jatkaa.

Krista Nyström on tyytyväinen pitkään kumppanuuteen ja hyvin sujuvaan yhteistyöhön.

– Tarvittaessa saan täällä apua myös opiskelijan arviointiin, sillä voin luottaa Hannan ammattitaitoon ja osaamiseen. Tätä työtä ei tehdä yksin, vaan työelämäkumppanit ovat äärimmäisen tärkeitä, Nyström jatkaa.

– Työhönvalmennus on Kiipulassa aloitettu vuonna 2015, ja se tuottaa tulosta. Työllistymisluvut ovat nousseet alun 18 prosentista 45 prosenttiin, Nyström kertoo.

Helmi Freshin Outi Kaasalainen myötäilee Nyströmiä.

– Työhönohjaus on meidän juttu. Meillä mennään ihmiset ja inhimillisyys edellä, Kaasalainen toteaa lopuksi.

Kuvassa: Hanna Liukkonen, Outi Kaasalainen ja Krista Nyström ovat tyytyväisiä Kiipulan ja Helmi Freshin yhteistyöhön.