Valikko

Kiipulan ammattiopistossa on perinteisesti järjestetty esittelypäiviä paikan päällä useamman kerran vuodessa. Esittelypäivillä ammattiopiston toiminnasta kerrotaan hakijoille kasvotusten. Samalla vieraat ovat voineet tutustua eri koulutusalojen toimintaan. Koronavirusepidemia kuitenkin muutti tilannetta. Kun yleisötilaisuuksia ei ole suositeltavaa järjestää, piti esittelypäivien konsepti keksiä uudestaan.

– Jo keväällä etäopetuksen aikana pohdimme esittelypäivien varasuunnitelmaa, jos epidemia jatkuu vielä syksyllä. Keväällä etäopetukseen siirtyminen sujui meillä hienosti, joten etäesittelypäivänkin toteutuksen ideointi meni jouhevasti, kertoo koulutuspäällikkö Riikka Lehto.

Lehto vastasi etäesittelypäivän konseptin suunnittelusta. Keväällä tehty suunnitelma hiottiin toteutusmuotoon pienen työryhmän yhteistyönä. Käytännön toteutuksen viimeistelyn ja päivän rakenteen hiomisen lopulliseen muotoonsa on hoitanut projektipäällikkö Kirsi Ek. Alusta asti oli selvää, että henkilöstölle etäesittelypäivän toteuttamiseen osallistuminen on tehtävä mahdollisimman helpoksi.

– Ensimmäinen etäesittelypäivä toteutettiin nopealla aikataululla. Toimipaikoilla oli vain pari viikkoa aikaa pohtia omaa toteutustaan. Halusimme kuitenkin matalan kynnyksen toteutuksen, jossa tuodaan esille opiskeluarkea ja oppimisympäristöjä, Lehto taustoittaa.

Henkilökunnan kädenjälki näkyy

Esittelypäivien koulutusalakohtaiset esittelyt järjestetään Teams-sovelluksessa. Etäesittelypäivään ilmoittautuneille jaetaan linkki Padlet-ohjelmaan, jossa on nähtävillä päivän ohjelma sekä Teams-kokouslinkit.

Padlet-sovelluksessa jaettiin päivän aikataulu ja Teams-linkit.

Päivän alussa apulaisrehtori Anne Saari pitää Kiipulan ammattiopiston yleisesittelyn hakuinfoineen. Tämän jälkeen osallistujat voivat valita haluamansa koulutusalakohtaiset esittelyt. Samalla chatissa voi kysyä mieltä askarruttavista asioista.

Toteutuksissa näkyy henkilökunnan oma kädenjälki – mukana on livekuvaa, lyhyitä videota, kuvia opiskelusta ja oppimisympäristöistä sekä diaesityksiä. Opiskelijat haluttiin alusta alkaen mukaan kertomaan opiskelustaan ja vastaamaan alan opiskelusta kiinnostuneiden kysymyksiin.

– Ihanan rohkeasti toimipaikkojen henkilöstö ja opiskelijat lähtivät mukaan tekemään omaa esittelyään, vaikka osaa varmasti jännittikin live-esiintyminen verkossa, Riikka Lehto kehuu.

– Etäesittelypäivien onnistuminen onkin hieno osoitus henkilöstömme ja opiskelijoidemme rohkeudesta lähteä mukaan toteuttamaan jotakin uutta ja uudella tavalla, Lehto kiittelee.

Kaikki toimipaikat yhdessä

Lehdon mukaan etäesittelypäivillä on ollut muutamia etuja verrattuna perinteisiin, paikan päällä järjestettäviin esittelyihin.

– Nyt on mahdollista tutustua kaikkiin toimipaikkoihimme ja koulutuksiimme kerralla. Aiemmin on pitänyt matkustaa pitkänkin matkan takaa paikan päälle ja mahdollisesti käydä useamman toimipaikan esittelypäivissä.

Hämeenlinnan Punaportilta esiteltiin kokkikoulutusta.

Myös palaute on ollut suurimmaksi osaksi positiivista.

– Eräältä vanhemmalta tuli kiitosta, koska hän pystyi osallistumaan tietyn koulutuksen etäesittelyyn kesken työpäivän työnantajansa luvalla. Aiemmin hänen olisi pitänyt ottaa koko päivä vapaaksi, jotta olisi päässyt paikan päälle.

Osallistujamäärätkin ovat olleet moninkertaisia perinteisiin verrattuna. Ensimmäiseen etäesittelypäivään osallistui 550 ja viimeisimpään 500 osallistujaa. Esittelypäivään osallistui hakijoita, hakijoiden vanhempia, ohjaushenkilöstöä sekä työhön ohjaavia tahoja ja nuorisotyön edustajia. Olipa esittelypäivää seurattu myös koulussa luokan kanssa.

– Yleensä eri toimipaikoissamme toteutettuihin esittelypäiviin on osallistunut noin 40–150 henkilöä, joten suosio on kyllä yllättänyt meidät, Lehto iloitsee.

Seuraavat esittelypäivät järjestetään 25. marraskuuta, myös etänä.

– Edelleen on kuitenkin mahdollista tulla sovitusti tutustumiskäynnille paikan päälle. Lisäksi koulutuskokeiluja järjestetään kiinnostuneille, Riikka Lehto vinkkaa.

Etäesittelypäivän palautetta:

”Tämä oli aivan loistava tapa esittelylle.”

”Ihanasti otettu opiskelijat mukaan esittelyihin.”

”Selkeitä esityksiä ja oli hienosti toteutettu, kun pystyi valitsemaan Padletin kautta itselle kiinnostavimmat kokonaisuudet. Kiitos!”

Janakkalassa kiinteistönhoidon opinnoista kertoi opettaja Jari Järvinen. Taustalla opiskelijat maalaamassa tilaustyönä toteutettavaa roskiskatosta.

Teksti: Karin Pasila/Ulla Harju
Kuvat kuvakaappauksia 28.10. pidetystä etäesittelypäivästä. Pääkuvassa Tampereen toimipaikan puutarha-alan esittelyä.