Valikko

Ammattitaidon SM-kilpailu Taitaja kisataan Kuopiossa 20.–23.5.2024. Finaaleissa taituroi yli 400 nuorta 52 lajissa tai näytöslajissa. Kiipulan ammattiopistosta finaaleihin osallistuu viisi nuorta.

Taitaja-kilpailussa ammattiin opiskelevat nuoret kilpailevat SM-mitaleista ammatillisiin perustutkintoihin perustuvissa lajeissa. Kiipulan ammattiopiston opiskelijoita kisaa kolmessa eri lajissa.

Liiketoiminta-lajiin osallistuu Kiipulasta kolme nuorta. Kisamatka jännittää ainakin ensikertalaisia Eetu Ruskilaa ja Silkki Heleniusta.

– Nämä ovat ekat omat kisat ja semifinaalisuoritus ei ollut itsellä ehkä paras mahdollinen. Olen treenannut kisoja varten joka päivä koulussa tutkintoon liittyvien juttujen kautta, Janakkalassa opiskeleva Eetu kertoo.

– Jännittää, mutta hyvältä tuntuu lähteä kisoihin, komppaa niin ikään ensikertalainen Silkki.

Silkki opiskelee Kiipulassa Tampereella, jossa hän on ollut kevään mittaan myös työssäoppimisjaksoilla K-Market Tullintorilla.

– Olen harjoitellut työharjoittelupaikassa myös kisaa varten. Koulussa olemme käyneet läpi osioita ja tehtäviä, Silkki kertoo valmistautumisestaan kisaan.

Liiketoiminnassa kilpailee myös Tampereella opiskeleva Taitaja-kisojen ensikertalainen Vanessa Niinimaa.

– Hyvällä fiiliksellä olen lähdössä kisoihin. Vielä ei ainakaan jännitä, luotan omaan ammattitaitooni, Vanessa hymyilee rauhallisena.

Kolme Taitaja 2024 finalistia istuu vieretysten kivimuurilla ja katsoo hymyillen kameraan.
Silkki Helenius (vas.), Eetu Ruskila ja Eelis Vierula odottavat Taitaja-finaaleja innolla.

Toista kertaa mukana

Kiipulan ammattiopiston opiskelijat kisaavat erityistä tukea tarvitseville opiskelijoille tarkoitetuissa TaitajaPLUS-lajeissa. Logistiikka-lajissa Kiipulaa edustaa Janakkalassa opiskeleva Eelis Vierula. Toista kertaa kilpaileva Eelis odottaa Taitaja-kisoja jo innolla.

– Kisoihin lähtö tuntuu hyvältä. Odotan mielenkiinnolla, että pääsen tekemään parempaa suoritusta kuin viime vuonna.

Vuoden 2023 Taitaja-kisoissa Eelis jäi puolen pisteen päähän kolmossijasta. Nyt haaveena on kirkastaa sijoitusta. Kisoihin harjoittelua hän on tehnyt opiskelun yhteydessä.

– Olen tehnyt logistiikan työtehtäviä erilaisissa työympäristöissä, Eelis tarkentaa.

Lisäksi kiinteistönhoidossa Kiipulaa edustaa Miko Mustonen Lahden toimipaikasta.

Kilpailun lisäksi tapahtuma toimii kohtaamispaikkana useille ammatillisen koulutuksen parissa työskenteleville asiantuntijoille sekä näyteikkunana ammatillisesta koulutuksesta kiinnostuneelle tai ammatinvalintaa pohtivalle yleisölle. Taitaja on järjestetty ensimmäisen kerran vuonna 1988. Tapahtuman taustaorganisaatio on Skills Finland ry, joka luovuttaa järjestämisoikeuden vuosittain jollekin ammatilliselle koulutuksen järjestäjälle.


Teksti ja kuvat: Ulla Harju