Valikko

Ihan samat -hankkeen ja Mojo-tuotannon yhteistyössä on syntynyt kolmiosainen kuunnelma, joka valottaa erityistä tukea tarvitsevien opiskelijoiden tuntoja työelämään siirtymisen kynnyksellä. Uudenlainen työpaikkaohjaajan opas ei saarnaa, vaan antaa ajateltavaa monesta eri näkökulmasta.

Työpaikkaohjaajan opas voidaan toteuttaa kuunnelman muodossa. Sen ovat osoittaneet Ihan samat- hankkeen tekijät.

– Kuunnelman avulla on tarkoitus vaikuttaa työllistämisen asenteisiin, kunnioittaa erilaisuutta ja edistää työelämän esteettömyyttä sekä tuoda esille ajatusta ”ihan samoja ollaan kaikki.”. Perinteisistä oppaista poiketen asia kerrotaan nyt kuunnelman muodossa, kertoo projektipäällikkö ja työhönvalmentaja Pirkko Louhelainen Kiipulan ammattiopistosta.

Kuunnelmasta voi poimia arjen pieniä vinkkejä ohjaamiseen ja kohtaamiseen.

– Monesti jo inhimillisyys ja kohtaaminen riittävät, Louhelainen toteaa.

Kuunnelma sijoittuu osin Lahden Pelicansin peleihin, joiden äänimaailmaa äänitettiin yhdessä opiskelijoiden kanssa. Pelicans tuki kuunnelmaa lahjoittamalla osallistuneille opiskelijoille tuotteita fanikaupasta.

– Saimme tarjota opiskelijoille ja yhteistyökumppaneillemme uuden kokemuksen ja samalla pääsimme oppimaan yhdessä, Pirkko Louhelainen hymyilee.

Opiskelijat mukana

Kolmiosaisessa kuunnelmasarjassa seurataan kolmen nuoren kokemuksia työllistymisestä, haasteista, kohtaamisista koulu- ja työelämässä sekä tulevaisuuden haaveista. Roolihenkilöt ovat fiktiivisiä, mutta tarinat ja hahmot peilaavat osin vahvastikin tosielämään.

Kuunnelman on käsikirjoittanut Pirkko Louhelaisen ja Pekka Visurin idean pohjalta Satu Säävälä. Tuottamisesta vastasi lahtelainen Mojo-tuotanto. Ihan samat-kuunnelman äänityksiin osallistui myös Kiipulan ammattiopiston opiskelijoita, opettaja ja työhönvalmentaja Lahden toimipaikasta.

– Pohtiessani projektin toteutusta ehdotin opiskelijoiden osallistamista kuunnelmassa jo heti alkuvaiheessa. Äänitysten yhteydessä opiskelijat pääsivät myös tutustumaan meidän työhömme ja studioon. Näin pääsimme suoraan hankkeen ytimeen: yhdessä kaikki, yhdenvertaisesti jo kuunnelman toteutusvaiheessa, kertoo Mirva Myllynen Mojo-tuotannosta.

Sarja on kuunneltavissa alta, Ihan samat -hankkeen sivulta sekä Kiipulamedian YouTube-kanavalla.

Tavoitteena alueellinen koulutusyhteistyömalli

LAB-ammattikorkeakoulun hallinnoiman ja Kiipulasäätiön osatoteuttaman Ihan samat-hankkeen tavoitteena on kehittää alueellinen koulutusyhteistyömalli. Lisäksi kehitetään LABin sekä Kiipulan opiskelijoiden työelämävalmiuksia edistävä oppimisympäristö, jossa kaksi erilaista koulutusorganisaatiota, niiden erilaiset opiskelijat sekä opetus- ja ohjaustyötä tekevät opettajat kohtaavat, oppivat ja työskentelevät yhteisöllisessä vuorovaikutuksessa.

– Hankkeessa edistetään muun muassa opiskelijoiden välistä tasa-arvoa työelämään pääsemisessä sekä erilaisuuden kunnioittamista. Samalla hälvennetään ennakkoluuloja erityisnuorten työllistämistä kohtaan, Pirkko Louhelainen summaa.

ESR-rahoitteisen hankkeen kesto on 1.1.2019 – 30.6.2021. Hankkeessa tuotettiin opas työpaikalla tapahtuvaan oppimiseen.

Työryhmä:
Mojo-tuotanto: Hannu Kilkki, Ilmari Myllynen, Satu Säävälä, Mirva Myllynen, Kalle Sulalampi, Iida Halme ja Tommi Halme
Kiipulan ammattiopisto, Lahti: Pirkko Louhelainen, Pekka Visuri, Kiipulan ammattiopiston opiskelijoita
Osuuskauppa Hämeenmaa: Sanna Huovi

Kuunnelmien litteroinnit löytyvät täältä.