Valikko

Kiipulan ammattiopistossa on kahden päivän ajan nähty keskittyneitä ilmeitä, kun Taitaja2021-kilpailun semifinaaleissa kisattiin PLUS-lajeissa. Kiipulasta mukana oli yhteensä neljä taitajaa kahdessa eri lajissa, liiketoiminnassa sekä logistiikassa. Myös yksi kisan päätuomareista tuli Kiipulasta. Ensimmäistä kertaa etänä toteutettu kilpailu oli osallistujille erilainen, mutta hieno kokemus.

Taitaja2021-kilpailun liiketoiminnan semifinaalitehtäviin kuului asiakaspalvelua ja myyntiä, tuotteiden myyntikunnostusta ja esillepanoa sekä hinta- ja tuotetietojen esillepanoa. Kiipulan ammattiopistosta kilpailuun osallistuivat toisen vuoden opiskelijat Ellinora Jario sekä Saku Sormunen. Nuorten mukaan semifinaalit oli kiva kokemus.

– Tänä vuonna kisa oli etänä ja se oli hieman erilaista, kivaa kuitenkin, Ellinora toteaa.

Ellinora osallistui Taitajiin jo vuonna 2020 ja eteni finaaleihin asti. Finaaleja ei valitettavasti koronatilanteen takia kuitenkaan järjestetty. Uudestaan Ellinora osallistui Taitajiin, koska halusi kokeilla omia rajojaan, haastaa itseään ja nähdä, miten pärjää testattavissa asioissa.

– Minua jännitti hirveästi kisatilanteessa, vaikka tehtävän aikana pitäisi olla rauhallinen. Kokemus oli kuitenkin kiva ja toivon, että taidot riittävät jatkoon. Ala on minulle tärkeä ja kiinnostava, Ellinora summaa.

Myös Saku osallistui tänä vuonna Taitajiin jo toista kertaa, koska hänellä oli halu kokeilla, mihin taidot riittävät.

– Nyt tuntuu hyvältä, että osallistuin. Sain tästä hyvää kokemusta. Minua jännitti aika paljon, mutta ihan hyvin meni omasta mielestä, Saku kertoo omista tuntemuksistaan kisasuorituksen jälkeen.

Sakun mukaan tehtävät olivat sekä helppoja että vaikeita.

– Olen ollut työssäoppimassa Turengin Tokmannilla ja siellä tehnyt samankaltaisia työtehtäviä, joten tehtävät olivat tuttuja, Saku summaa.

Ellinora Jario tarkastaa ja laskee pöydälle asetettavia tuotteita.

Päätuomarina toimiminen mielekästä

TaitajaPLUS Liiketoiminnan päätuomarina toimi tänä vuonna Kiipulan ammattiopiston opettaja Hennamari Antila.

– Minua pyydettiin päätuomariksi ja Kiipula antoi siihen resurssit. Sääntöjen mukaan Skills Finland asettaa lajin päätuomarin lajiohjausryhmän esityksestä. Päätuomarilta edellytetäänkin aikaisempaa kilpailu- ja arviointikokemusta, Antila kertoo tuomaripestistään.

Taitajissa mukanaolo on hieno kokemus myös päätuomarille. Kisan puitteissa on mielekästä olla mukana kehittämässä omaa alaa yhdessä muiden oppilaitosten kanssa.

– Verkostoituminen ja uusien ideoiden saaminen muilta auttaa Kiipulaakin, Antila täydentää.

Kilpailun etätoteutus on vaikuttanut tietysti myös tuomariston toimintaan. Mukana onkin ollut ammattitaitoinen tuomaristo, joka osaa olla tasapuolinen kaikille kilpailijoille.

– Teams-palavereissa olemme käyneet läpi tehtävät ja arviointikriteerit. Teams-alusta mahdollistaa kilpailijan työskentelyn seuraamisen suorana, mutta tärkeä osa arviointia on myös huoltajien ottamilla valokuvilla sekä Teams-tallenteella, josta kilpailusuoritusta pystyy vielä jälkikäteen tarkastelemaan.

Myös jätteiden lajittelu kuului liiketoiminnan tehtäviin. Saku Sormunen aukaisee pahvilaatikkoa, jotta se mahtuu pahviroskikseen.

Kilpailutason tehtäviä

Logistiikassa nähtiin Kiipulasta niin ikään kaksi osallistujaa. Toisen vuoden opiskelijat Sami Leino ja Tomi Laakso olivat kisasuorituksen jälkeen helpottuneita. Etänä käyty kisa tuntui haasteelliselta, mutta sujui kuitenkin hyvin.

– Oli vähän outoa tehdä kisasuoritus etänä, kun olimme aiemmin puhuneet, että menemme paikan päälle pariksi päiväksi. Mielenkiintoinen kokemus tämä oli joka tapauksessa, ensimmäistä kertaa Taitajiin osallistunut Tomi toteaa.

Ensimmäinen kisasuoritus jännitti Tomia jonkin verran. Tehtävät olivat helppoja, mutta paineen alla tekeminen vaikutti suoritukseen.

– Osa tutuista asioista tuntui unohtuvan, kun jännitti. Hommat olivat kuitenkin helppoja ja olen tehnyt samanlaisia tehtäviä työssäoppimassa, Tomi kertaa.

Sami puolestaan totesi, että oma tekeminen oli kisassa aika luontevaa. Tuomareiden tarkkailu ei jännittänyt, vaan tehtävät olivat normityötä.

– Olin mukana viime vuonna ja pääsin finaaleihin, mutta niitä ei koronan vuoksi järjestetty, Sami harmittelee.

– Olen aika kilpailullinen ja tavoitteena on nytkin finaalipaikka, hän jatkaa.

Kävi kilpailussa miten tahansa, päätuomari Hennamari Antilan mukaan kilpailijoille Taitajiin osallistuminen on arvokas kokemus.

– Kaikki kilpailijat saavat osallistumisdiplomin, jota voi ja kannattaa hyödyntää CV:ssä. Työnantajat arvostavat jo osallistumistakin. Kilpailijalle tapahtuma on myös ainutlaatuinen tilaisuus nähdä muiden oppilaitoksien saman alan opiskelijoita. Lisäksi kisakokemus koetaan itsensä voittamisena, Antila summaa.

Sami Leinon mukaan kilpailutehtävät olivat tuttuja. Logistiikan tehtäviin kuuluivat muun muassa tavaran vastaanotto ja hyllyttäminen.

Pääkuvassa: Tomi Laakso vastaanottaa tavaraa logistiikan tehtävässä.

Teksti ja kuvat: Ulla Harju