Valikko

Viisi ammattiopisto Kiipulan opiskelijaa on kisannut itsensä Taitaja2024-kisojen finaaleihin. Opiskelijoita pääsi loppukilpailuun kolmessa lajissa. Finaalit järjestetään Kuopiossa toukokuussa.

Ammattitaidon SM-kilpailu Taitajan semifinaaleihin osallistui 12 Kiipulan ammattiopiston opiskelijaa. Finaaleihin heistä pääsivät Janakkalan toimipaikasta logistiikasta Eelis Vierula, kiinteistönhoidosta Miko Mustonen sekä liiketoiminnasta Eetu Rusila. Liiketoiminnasta finaaleihin raivasivat tiensä myös Tampereen toimipaikasta Vanessa Niinimaa sekä Silkki Helenius.

Toista vuotta Kiipulassa opiskeleva, 18-vuotias Eelis Vierula pääsi nyt toista kertaa Taitaja-finaaliin. Logistiikka-lajissa kokemusta karttui jo viime vuonna Espoon kisoista. Finaalipaikka tuntui totta kai hyvältä.

– Nyt ei kauheasti jännitä, kun olin mukana jo viime vuonna. On paljon varmempi fiilis kuin viimeksi, Eelis toteaa.

Hattulalaisen Eeliksen tavoitteet ovat korkealla. Viime vuoden neljäs sija on nyt tarkoitus kirkastaa mitalisijoitukseen.

– Tavoitteena olisi saada tällä kertaa Top 3 -sijoitus, mutta tietenkin voittoa tavoittelen, hän toteaa.

Logistiikan semifinaalit käytiin Jyväskylässä ammattiopisto Spesian logistiikan tiloissa.

– Semifinaaleissa oli kaksi tehtävää. Ensimmäinen oli tavaran keräily ja lastaaminen asiakkaalle trukilla. Toinen tehtävä oli tuotteiden inventointi. Inventointi oli näistä haastavampi. Siinä piti suunnitella, miten työ tehdään. Sen toteutus oli vähän vaikea vieraassa ympäristössä.

Taitaja2024-semifinaalit järjestettiin tammi-helmikuun vaihteessa ympäri Suomea. Niihin osallistui yli 1900 kilpailijaa yli 40 paikkakunnalla. Kiipulan ammattiopiston opiskelijat kisaavat erityistä tukea tarvitseville opiskelijoille tarkoitetuissa TaitajaPLUS-lajeissa.

Finaalimatka ei jännitä

Taitaja2024-tapahtuma järjestetään Kuopiossa 20.–23.5.2024. Kaikille avoin ja maksuton Taitaja-tapahtuma on Suomen suurin vuosittainen ammatillisen koulutuksen tapahtuma.

Eelis Vierulaa kisamatka ei juuri jännitä – ainakaan vielä.

– Ei jännitä paljoa, onhan Kuopio minulle ihan uusi kaupunki. Varmaan se jännitys tulee, kun reissu alkaa lähenemään. Eniten odotan reissussa itse kisasuoritusta, Eelis hymyilee.

Taitaja2024-tapahtuman järjestämisestä vastaa tänä vuonna Savon ammattiopisto ja yhteistyökumppanit. Taitaja-tapahtuman taustaorganisaatio on Skills Finland ry, jonka tavoitteena on kasvattaa ammatillisen koulutuksen vetovoimaa ja kiinnostavuutta. Skills Finland myös lähettää Suomen maajoukkueen kansainvälisiin ammattitaitokilpailuihin.

Pääkuvassa: Eelis Vierula lähtee Taitaja-kisoihin nyt toista kertaa. Logistiikka-lajissa kisaavan opiskelijan tähtäimessä on mitalisijoitus.
Kuva: Karin Pasila

Vanessa Niinimaa, liiketoiminta, Tampere
Silkki Helenius, liiketoiminta, Tampere
Eetu Rusila, liiketoiminta, Janakkala

Kuvista puuttuu kiinteistönhoidon Miko Mustonen.
Kuvat: Kiipulan ammattiopisto, Tampere sekä Olga Siikaluoma

Teksti: Ulla Harju