Valikko

Yhteisöllisen asumisen hanke kiinnosti Kiipulassa

Sinitaivas ry:n ja Kiipulasäätiön suunnittelema senioreiden yhteisöllisen asumisen rivitalohanke kiinnosti yleisöä Janakkalan Kiipulassa. Koronavirustilanteen vuoksi hankkeen esittelytilaisuuksia järjestettiin yhteensä kolme, jotta kaikki kiinnostuneet mahtuivat mukaan.

Kiipulassa on 1500 m2 tonttivaraus palveluasumiselle.

– Aikataulua valmistellaan vuonna 2021 ja tavoitteena on päästä rakentamaan vuonna 2022. Rivitaloon rakennetaan ensivaiheessa 10–15 vuokra-asuntoa. Mikäli kiinnostusta riittää, voidaan toisessa vaiheessa rakentaa vielä kymmenisen asuntoa lisää, kertoo Kiipulasäätiön toimitusjohtaja Jukka Kujala.

Hanketta varten perustetaan asunto-osakeyhtiö. Tulevat asukkaat pääsevät vaikuttamaan jo suunnitteluvaiheessa asuntoihin ja yhteisiin tiloihin.

– Rakentaminen lähtee asukkaiden tarpeista, Kujala jatkaa.

Sinitaivas ry:n puheenjohtaja Kari Marttinen on hankkeesta innoissaan.

– Tämä on ensimmäinen todellinen yhteisöllisen asumisen hanke, jossa tulevat asukkaat pääsevät jo suunnitteluvaiheessa mukaan. Aivan ensiksi asukkaat tutustuvat toisiinsa, ja selvitämme asumisen tarpeet asuntojen osalta, selvittää Marttinen.

Suunnitellut asunnot tulevat olemaan 1 h + tupakeittiö tai 2 h + keittiö -mallisia. Lisäksi tulossa on yhteisiä tiloja niin, että ne palvelevat yhteisön tarpeita mahdollisimman hyvin.

– Ensisijaisen tärkeää rakennushankkeessa on myös esteettömyys, puhdas sisäilma sekä energiatehokkuus, Marttinen lisää.

Ryhmä ihmisiä kävelee aurinkoisella metsätiellä.
Myyntipäällikkö Annika Rosenberg esittelee tulevan rivitalokokonaisuuden maisemia.

Mykistävän upea alue

Kiipula tarjoaa yhteisölliselle asumiselle loistavat puitteet, sillä lukuisat Kiipulan palvelut ovat yhteisön käytössä.

– Kiipulassa on turvallista ja rauhallista. Täällä on upeat puitteet aktiiviseen elämään ja liikkumiseen. Meiltä löytyy uimahalli, kuntosali, puutyötiloja sekä loistavat ulkoilumahdollisuudet. Ruokala Rusthollissa voi ruokailla ja asiointibussilla pääsee Turengin keskustaan, kertoo Kiipulasäätiön myyntipäällikkö Annika Rosenberg.

Sinitaivas ry:n sihteeri ja arkkitehti Anne Ranta-Eskola kehuukin Kiipulaa rakennuspaikkana.

– Mäntyinen metsärinne on huikea ja maisemat ovat kerrassaan upeat.

Alueelta on tarkoituksena purkaa nykyisistä rakennuksista Männistö 2 ja 3. Rakennusten tilalle rakennetaan maiseman muotojen mukaan rivitalokokonaisuus.

– Asuntoja suunnitellaan työpajoissa asukkaiden tarpeiden mukaan. Yhteistiloja tulee olemaan runsaasti, muun muassa saunaosasto, kokoontumistila keittiöllä, pesula ja kuivaushuone sekä lasitettu terassi, kuvailee Ranta-Eskola.

– Esteettömyys otetaan myös tietysti huomioon. Kaikki tilat ovat saavutettavissa myös pyörätuolilla tai rollaattorilla liikuttaessa, Ranta-Eskola lisää.

Miehensä kanssa tutustumassa ollut Anna-Liisa Jarkko oli vaikuttunut Kiipulasta ympäristönä.

– Tämä on mykistävän upea alue. Olen vanha janakkalalainen, mutta siitä on aikaa, kun olen viimeksi täällä käynyt. Täällä on tilaa hengittää, ihastelee Anna-Liisa Jarkko.

– Lisäksi täällä on hyvin palveluita. Kun asunto on pieni, voi kylässä käyvät omaiset majoittua Guest Housessa, Jarkko jatkaa.

Sinitaivar Ry:n puheenjohtaja Kari Marttinen ja Kiipulasäätiön toimitusjohtaja Jukka Kujala kävelevät puistotiellä. Muita ihmisiä taustalla.
Sinitaivas ry:n puheenjohtaja Kari Marttinen ja Kiipulasäätiön toimitusjohtaja Jukka Kujala ovat hankkeen puuhamiehiä.

Pääkuvassa: Lammilaiset Anna-Liisa ja Heikki Jarkko ovat kiinnostuneita yhteisöllisestä asumisesta Kiipulassa


Teksti ja kuvat: Karin Pasila